У “Прозорому офісі” Кропивницького презентували інформаційну кампанію з протидії торгівлі людьми

Четвер, 19 жовтня 2023 17:47

Європейський день боротьби з торгівлею людьми започаткований 18 жовтня 2007 року Європейським Парламентом як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо явища торгівлі людьми та протидії йому.

Сьогодні, 19 жовтня, у Центрі надання адміністративних послуг "Прозорий офіс" кропивничани отримали змогу долучитися до національної інформаційної кампанії “Придивись”, яка покликана розширювати рамки інформування людей про проблему торгівлі людьми.

- Це глобальний злочинний бізнес, сучасна форма рабства, яка грубо порушує права людини. Даний злочин може адаптуватися до потреб “ринку”, законів, економічної та соціальної ситуації в країні. Він може набувати різних форм, серед яких примусова праця, рабство, звичаї подібні до рабства, сексуальна експлуатація, використання у порнобізнесі, примусова вагітність, вилучення органів, проведення дослідів над людиною, використання у жебрацтві, втягнення в злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, продаж дитини, - зазначила заступниця начальника Кіровоградської ОВА, депутатка Кропивницької міської ради Катерина Колтунова. - Всього в Україні статус особи постраждалої від торгівлі людьми з 2012 року, після набрання чинності закону “Про протидію торгівлі людьми”, було встановлено 1 170 особам, в нашій області — 24 особам. Але попри статистику, оцінити реальні масштаби цього ганебного явища в складно, враховуючи доволі високий рівень латентності цих злочинів. Повномасштабна війна, збільшення кількості людей, які були змушені покинути свої домівки, гуманітарна та безпекова кризи це фактори, які сприяють поширенню таких злочинів.

Інформацію щодо процедури оформлення статусу постраждалого від торгівлі людьми озвучила заступниця директора департаменту соціальної політики Кропивницької міської ради Олена Костенко.       

Партнером національної інформаційної кампанії “Придивись” в області виступає ГО “Чистий Аркуш”. Вона реалізовується за підтримки Міністерства соціальної політики України, Всеукраїнської коаліції громадських організацій з протидії торгівлі людьми, Міжнародної організації з міграції, Національної поліції за фінансової підтримки USAID та урядів Норвегії і Швеції.

Для отримання статусу особи постраждалої від торгівлі людьми необхідно звертатись до управління соціального захисту місцевої державної адміністрації за місцем проживання/перебування або до департаменту соціального захисту населення Кіровоградської обласної державної адміністрації за адресою м. Кропивницький, вул. В’ячеслава Чорновола, 38, або за телефоном (0522)32-23-48.

Звертатися за допомогою також можна:

Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей — 1547;

Національна гаряча лінія з консультування мігрантів в Україні — 527;

Служба екстреної допомоги в ЄС — 112;

Цілодобова гаряча лінія безоплатної правової допомоги — 0(800)213-103;

Кіровоградський обласний центр соціальних служб — (0522)32-10-07;

Служба у справах дітей облдержадміністрації — (0522)32-17-40;

Лінія Національної поліції України —102;

Управління Державної міграційної служби України в області – (0522)32-18-11;

Кіровоградський обласний центр соціально-психологічної допомоги – (093)294- 60-50;

Кропивницький міський центр протидії насильству – (050)577-43-60;

Громадська організація “Чистий Аркуш” — (050)518-64-07.

Особі, якій встановлено статус постраждалої від торгівлі людьми, держава гарантує:

- психологічну допомогу (консультування, емоційна підтримка);

- медичну допомогу (відповідно до медичних показань);

- юридичну допомогу (відновлення втрачених документів, юридичне

  консультування, представництво інтересів у суді тощо);

- соціально-педагогічну допомогу (соціалізація особистості);

- одноразову матеріальну допомогу (у розмірі трьох прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб, встановлених на момент звернення);

- допомогу у поверненні до країни походження (для іноземців та осіб без громадянства);

- тимчасове розміщення у закладах допомоги;

- сприяння у перекваліфікації або опануванні нової спеціальності;

- сприяння в отриманні освіти та поновленні навчання;

- сприяння в отриманні компенсації за заподіяну моральну та матеріальну шкоду (за цивільним позовом у судовому порядку).

 

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13