«Робота без бар’єрів”: флагманський проект МЕУ

П'ятниця, 26 квітня 2024 14:30

Головною метою флагманського проєкту Міністерства економіки України «Робота без бар’єрів»  залишається полегшення доступу до роботи для осіб з інвалідністю, ветеранів, молоді без досвіду роботи, внутрішньо переміщених осіб, а завданням Проекту — охоплення вразливих категорій активними програмами зайнятості.

В межах реалізації урядового проєкту "єРобота" Державною службою зайнятості здійснюється надання мікрогрантів та грантів на створення або розвиток власного бізнесу.

Із початку 2024 року вже прийнято позитивні рішення про надання мікрогрантів 2,2 тис. одержувачам на суму 535 млн гривень, якими передбачається створення 4,6 тис. нових робочих місць.

На сьогодні загалом вже створено майже 15 тис. робочих місць. Всього у 2024 році заплановано прийняти 11,6 тис. позитивних рішень, загальна сума передбачених витрат – близько 3 млрд грн. коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Надзвичайно важливою є програма надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю, яка реалізується з вересня 2023 року. Від початку дії програми надано компенсації за облаштування робочих місць для 236 працівників з числа осіб з інвалідністю І та ІІ групи. Максимальна сума компенсації, яка виплачується за облаштування робочого місця для особи з інвалідністю І групи - до 106,5 тис. грн (15 мінімальних зарплат); для осіб з інвалідністю ІІ групи - до 71 тис. грн (10 мінімальних зарплат).

Із 01 квітня поточного року зі зростанням мінімальної заробітної плати до 8 тис. гривень, розмір компенсації теж зросте – до 120 тис. гривень для І групи інвалідності, до 80 тис. гривень  - для ІІ групи інвалідності.

Успішно діє програма компенсації роботодавцям витрат на оплату праці при працевлаштуванні ВПО. Протягом 2023 року в рамках цієї програми працевлаштовано 14 тис. ВПО, з початку 2024 року – майже 3 тис. осіб.  Всього у 2024 році заплановано працевлаштувати з компенсацією 15 тис. осіб, загальна сума передбачених витрат – 306 млн грн.

Із 30 грудня 2023 року збільшено строки і розміри надання роботодавцям компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування ВПО та ВПО з інвалідністю. Тривалість компенсації роботодавцю за працевлаштування ВПО збільшено з 2 до 3 місяців та до 6 місяців – за працевлаштування ВПО з інвалідністю. Змінився також розмір компенсацій - компенсація надається у розмірі мінімальної зарплати, раніше компенсація виплачувалась у розмірі 6 700 грн на місяць.

Результати діяльності щодо працевлаштування вразливих груп населення:

  • працевлаштовано 7,7 тис. осіб з інвалідністю у 2023 році, а з початку 2024 року – майже 2 тис. осіб (при прогнозній чисельності на рік – 9 тис. осіб).
  • забезпечено зайнятість 30 тис. внутрішньо переміщених осіб у 2023 році, з початку 2024 року – 7 тис. осіб (при прогнозній чисельності на рік – 30 тис. осіб).
  • забезпечено зайнятість 57 тис. осіб з числа молоді у 2023 році, з початку 2024 року 12 тис. осіб при прогнозній чисельності на рік – 60 тис. осіб.

Детальніше з проєктом можна ознайомитися на   оновленій версії офіційного вебсайту Державної служби зайнятості www.dcz.gov.ua.

Загальні прогнозні показники (мінімальні) щодо працевлаштування вразливих груп населення:

  1. Мікрогранти – 11,6 тис. рішень;
  2. Гранти на розвиток власної справи для УБД та другого з подружжя - 420 рішень;
  3. Компенсація витрат роботодавця на облаштування робочого місця особи з інвалідністю - на 10 тис. осіб;
  4. Компенсація витрат роботодавця на оплату праці ВПО на період воєнного стану - на 15,2 тис. осіб;
  5. Видача ваучерів на навчання для 20 тис. осіб;
  6. Працевлаштування за сприяння Державної служби зайнятості за вразливими категоріями:
  • ВПО - 30 тис. осіб;
  • особи з інвалідністю - 9 тис. осіб;
  • молодь - 58 тис. осіб.

Усі новини