Шкідливий газ сміттєзвалища у Кропивницькому став корисною сировиною

Вівторок, 6 серпня 2019 15:11

На полігоні твердих побутових відходів у Кропивницькому запрацювала система дегазації сміттєзвалища.  Запуск установки, яка перетворює накопичений шкідливий для екології метан в електричну енергію, здійснили 30 липня. Як вона працює перевіряв заступник міського голови Кропивницького Олександр Мосін під час свого візиту на полігон сьогодні, 06 серпня.

Установка працює цілодобово, а електроенергія, яку вона продукує, вже надходить в енергосистему за «зеленим» тарифом.

Загалом, проект із дегазації міського сміттєзвалища у Кропивницькому націлений на суттєве зменшення викидів шкідливих речовин в атмосферу шляхом перетворення газів, що утворюються в товщі відходів полігону, в електричну енергію. Метан, який у кількості від 30 до 60% входить до складу біогазу полігону твердих побутових відходів, є одним з шести найнебезпечніших газів, що може порушувати озоновий шар та викликати парниковий ефект.  А в Кропивницькому цей небезпечний газ відтепер став корисною біосировиною. Разом з тим система дегазації убезпечує полігон від самозаймань і розповсюдження їдучих запахів.

- Модульна установка, яка почала працювати на цьому полігоні, дає можливість виконати переробку шкідливого  біогазу і, натомість, отримати потрібну електроенергію, - зауважив Олександр Мосін. – Реалізуючи цей проект, ми, перш за все, вирішуємо екологічну проблему міста. Важливо, що сміттєзвалище тепер не буде займатися, а мешканці прилеглих територій не відчуватимуть від нього неприємних запахів.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13