Розминка для кмітливих: у Кропивницькому відзначили день кросворда

Понеділок, 25 грудня 2023 17:24

«Розминка-розуминка для кмітливих та допитливих» – таку акцію просто неба організували для містян фахівчині бібліотеки Чижевського у Міжнародний день кросворда, який щорічно відзначають у світі 21 грудня.

Хто ж вигадав цю захопливу головоломку? Вважають, що першим уклав літери у клітини американець Артур Вінн. Головоломку, яку опублікувала газета Нью-Йорк Уорлд 21 грудня 1913 року, автор назвав cross-word puzzle. Європейською батьківщиною кросворда вважають Великобританію: в листопаді 1924 року в газеті Sunday Times опублікували перший кросворд, складений Едвардом Поюсом Мазере.

Як же відзначили такий день у бібліотеці? Усі охочі могли взяти участь у бібліоквізі, щоб дізнатися цікаві факти про кросворди, як от: які є кросворди; яка головоломка найпопулярніша у світі, а яка найскладніша; що таке африканський кросворд, як називається кросворд із картинками, який-такий американський кросворд тощо.

Оскільки День кросворда відбувається напередодні Різдвяних свят, бібліотекарки приготували веселий різдвяний кросворд у класичному стилі. Вгадати потрібно було, наприклад, як називається обрядове театралізоване різдвяне дійство з піснями, колядками, короткими виставами, або різдвяний напій із сухофруктів, або різдвяне дерево, виготовлене із снопа пшениці.

Студенти Кропивницького будівельного коледжу захопилися розгадуванням кросворду «Українські народні й авторські пісні» із книги «Літературні кросворди» місцевого автора Анатолія Черниша. Як виявилося, юнаки більш обізнані в авторських піснях – слово з пісні «Червона рута» Івасюка вгадали одразу, проте вгадати слово з назви народних пісень їм було складніше.

Серед викладених на огляд видань, окрім книжок «У годину дозвілля», «Головоломки», «Словограй», «Стасворди із загадок» тощо, назви яких говорять самі за себе, були й більш «серйозні» книги, наприклад, «Кросворди для вивчення англійської мови» або «Загальна теорія права» – в цій книзі містяться кросворди для вивчення правових питань.

Ще учасники акції дізналися, як українською сказати «кросворд» – можна вживати слово «хрестиківка», і це засвідчила назва книжки «Крокодил у краватці їсть кавун у коробці. Хрестиківки дітям і молоді».

Організатори акції впевнені, що День кросворда у Кропивницькому відзначили весело і цікаво, а все завдяки тому, що учасники – кропивничани і гості міста – креативні, кмітливі і полюбляють розгадувати головоломки!

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13