Під надійним захистом: Кропивницький міський центр запобігання та протидії насильству готовий надати допомогу

Середа, 20 вересня 2023 14:43

Комунальна установа «Кропивницький міський центр запобігання та протидії насильству» працює і готова надавати допомогу тим, хто її потребує. Про особливості функціонування закладу, завдання, які стоять перед його колективом говорили сьогодні, 20 вересня під час брифінгу заступника директора департаменту соціальної політики Кропивницької міської ради Олени Костенко та очільниці Центру Тетяни Крамаренко.

За інформацією Олени Костенко, Кропивницький центр запобігання та протидії насильству створили влітку минулого року. До складу центру входять чотири підрозділи: притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі з кризовими кімнатами, мобільні бригади соціально-психологічної допомоги та цілодобова служба "Телефону довіри".

Приміщення, яке було виділено для розміщення притулку потребувало капітального ремонту, здійснили його за кошти державної субвенції у 4,4 млн грн.. За ці кошти також придбали і автомобіль для двох мобільних бригад, які працюють не лише в Кропивницькому, а й охоплюють територію в радіусі 50 км навколо обласного центру. А вже до облаштування шелтеру долучився  Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні, зокрема фонд допоміг із ремонтом кризових кімнат, їх облаштуванням разом з притулком (926 тис грн), і утепленням фасаду  будівлі (1,2 млн грн). 

- Сьогодні триває облаштування денного центру, - відзначила Олена Костенко. – Ввести його в експлуатацію плануємо до кінця року. Для забезпечення короткострокового або цілодобового перебування терміном до 20 діб при денному центрі створена кризова кімната, розрахована на 5 осіб з дітьми. В ній (за потреби) можуть розмістити постраждалих жінок, в тому числі жінок з дітьми. Під час перебування в денному центрі постраждалі отримають необхідну соціально-психологічну і первинну правову допомогу та за необхідності будуть перенаправлені до притулку або інших надавачів послуг у сфері домашнього насильства.

До кризової кімнати можна бути влаштованим виключно на підставі особистого звернення постраждалої або направлення її суб’єктом, що здійснює заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі.

Тут є все необхідне для тимчасового проживання: в кімнатах — ліжка для дорослих і дитячі,  санвузли з душовими кабінками, пралками, є все необхідне, щоб і попрасувати одяг, повністю облаштовані кухні сучасною технікою і укомплектовані посудом, працює кімната відпочинку з ігровою зоною для діток. Харчування – за власний кошт. Тут же розташовані  і кабінети для працівників центру разом із директором закладу.

- Загалом, міський центр має широкий спектр надзвичайно важливих повноважень, - наголосила Тетяна Крамаренко. – Найперше – це проведення потужної інформаційно-просвітницької діяльності з усіх питань запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, організація та проведення фахових семінарів, тренінгів, конференцій, круглих столів. Не менш актуальним є організація соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання повторним випадкам насильства щодо постраждалої особи та формування нульової толерантності до його проявів у суспільстві. Ми також широко інформуватимемо населення про права постраждалих осіб та послуги, які надаються центром, забезпечуватимемо постраждалих місцем безпечного тимчасового цілодобового перебування та надання їм комплексної допомоги: психологічної, соціально-побутової, інформаційної, юридичної та інших на безоплатній основі.

Денний центр працює щоденно із понеділка по п’ятницю із 08.00 до 17.00 з перервою на обід із 12.00 по 13.00 за адресою: вул. Шатила, буд. 12. Зателефонувати сюди можна за номером: 066 866 55 12

У той же час, адреса Притулку не розголошується – це повністю безпечне місце, адреса якого засекречена. Самостійне звернення постраждалої особи безпосередньо до Притулку неможливе через нерозголошення інформації про місцерозташування такого закладу з метою убезпечення постраждалих осіб, які там перебувають.

Із запитом про надання необхідних послуг і допомоги, у тому числі про можливість влаштування до притулку, постраждала особа може звернутися до суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, а саме:

- департаменту соціальної політики Кропивницької міської ради, до повноважень якого належить здійснення заходів у сфері запобігання та протидії насильству;

- виконавчих органів Кропивницької міської ради;

- уповноваженого підрозділу органу Національної поліції;

- Кропивницького міського центру соціальних служб;

- мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі та інших суб’єктів.

- Наш Притулок розрахований на 21 ліжкомісце й облаштований усім необхідним для проживання постраждалих від домашнього насильства жінок, в тому числі жінок з дітьми. Термін перебування у Притулку складає три місяці і можу бути подовжений, за потреби, до шести місяців, - звернула увагу Тетяна Крамаренко. – За час роботи притулку тут вже знайшли для себе захист шестеро жінок, у тому числі із дітьми.

Цілодобово у Кропивницькому міському центрі запобігання та протидії насильству працює і служба «Телефон довіри»: 050 577 43 60, за номером якої можуть звернутися постраждалі особи у будь-яку годину доби.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13