«Пам’яті безсмертна діорама»: у Кропивницькому музеї І.К. Карпенка-Карого започаткували просвітницький літературно-мистецький цикл

Вівторок, 14 листопада 2023 11:06

До Дня молодих читачів, який відзначається щороку у другий понеділок листопада, у літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого відбулася  перша зустріч літературно-мистецького циклу «Пам’яті безсмертна діорама».

 Йшлося  про знакові для нашої країни постаті – Євгена Чикаленка, Володимира Винниченка, Євгена Маланюка, їхню роль у розбудові Української держави та про музейні надходження останнього періоду, пов’язані з видатними іменами: прижиттєві та рідкісні видання творів наших земляків, дослідження відомих літературознавців.

Десятикласники школи №32  цього дня почули цікаві і маловідомі факти із життя знаних краян.

Справді символічно, що у Кропивницькому, в оселі Івана Тобілевича, свого часу квартирував відомий український меценат, один із провідних діячів в історії українського відродження 1880-1920-х рр. Євген Чикаленко. Він опинився в самому епіцентрі активного громадського життя. У будинку Івана Карповича збирався гурток, який за своїм спрямуванням нагадував київську Громаду. Чикаленко обертався в цьому колі цілих шість років, з 1875-го до 1881-го, аж до виїзду в Київ. У «Спогадах», написаних уже після поразки УНР, Євген Харлампійович один із розділів присвятив  Єлисаветграду, зокрема і будинку Тобілевичів, опису їхнього побуту, вдачі господарів. Нью-Йоркське видання (1955) спогадів знаного мецената, подароване краєзнавцем Федором Шепелем,  а також книгу «Євген Чикаленко у спогадах, враженнях, оцінках сучасників» (2022), було представлено учням.

Не менш цікавою є добірка творів та літературознавчих досліджень, присвячених новелісту, романісту, драматургу, філософу, публіцисту, художнику і з юних років – політичному та громадському діячу, уродженцю нашого міста Володимиру Винниченку. Особливо цінними є прижиттєві видання його романів  «Рівновага» (1919) та «Божки» (1919), подаровані Людмилою Панченко – вдовою літературознавця, доктора філологічних наук, одного із найгрунтовніших дослідників творчості Винниченка Володимира  Панченка. Завдяки відомому краєзнавцю Федору Шепелю музейне зібрання поповнилося репринтними виданнями творів Володимира Винниченка «Відродження нації» (Ч. І, ІІ, ІІІ), «Конкордизм»  та літературознавчими дослідженнями Володимира Панченка. Кропивницький колекціонер Юрій Тютюшкін подарував добірку оповідань Володимира Кириловича «Твори. Т. ІІ. Оповідання», яка побачила світ у 1929 році. 

Постійно поповнюється і музейна збірка нашого земляка  Євгена Маланюка – одного з найяскравіших поетів, публіцистів, літературних критиків вітчизняної літератури XX століття. Ідея утвердження державності України – основна у творчості Євгена Филимоновича. Про це йдеться у його працях, з якими ознайомилися учасники заходу. Серед них –  брошура «До проблеми большевизму», видана у Нью-Йорку у 1959 році і подарована цьогоріч поетом Станіславом Новицьким. «Книгу спостережень» Є. Маланюка (Торонто, 1962) та праці відомого літературознавця, дослідника життя і творчості Маланюка Леоніда Куценка передав краєзнавець Федір Шепель. Завдяки доктору філологічних наук, професору кафедри української філології та журналістики Григорію Клочеку Маланюківський фонд поповнився монографією «Есеїстика Євгена Маланюка: літературознавчі виміри» (2023).

Існує велика кількість імен, книг та історій, які молодому поколінню українців потрібно відкрити для себе. «Пам’яті безсмертна діорама» всебічно сприятиме цьому.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13