Кропивницькі енергетики закликають дотримуватися правил охорони електричних мереж

Вівторок, 19 вересня 2023 17:12

Адміністрація Кіровоградського міського району електричних мереж ПрАТ «Кіровоградобленерго» звертає увагу мешканців міста та керівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності на необхідність дотримання правил безпеки при виконанні робіт та знаходженні в охоронних зонах ліній електропередачі і на прилеглих до них територіях.

Вимоги щодо збереження високовольтних електричних мереж визначені «Правилами охорони електричних мереж», затвердженими постановою Кабінету Міністрів України № 1455 від 27 грудня 2022 року. Вимоги Правил спрямовані на забезпечення збереження електричних мереж, створення належних умов їх експлуатації та запобігання нещасним випадкам від впливу електричного струму і застосовуються під час проектування, будівництва та експлуатації електричних мереж, а також під час виконання робіт або провадження іншої діяльності електричних мереж.

Навколо повітряних ліній встановлюються охоронні зони у вигляді земельної ділянки та повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови не відхиленого їх положення на відстань:

клас напруги повітряної лінії до 1 кВ — 2 метри, до 20 кВ — 10 метрів, 35 кВ — 15 метрів, 110 кВ — 20 метрів, 150, 220 кВ — 25 метрів, 330 кВ — 30 метрів, 750 кВ —40 метрів, для кабельних ліній 0,4-10 кВ — 1 метр.

Забороняється наближати до струмопровідних частин об’єктів електричних мереж сторонні предмети!

Підприємства, установи, організації та громадяни, яким надано у власність, постійне або тимчасове користування земельні ділянки, де знаходяться об’єкти електричних мереж ЗОБОВ’ЯЗАНІ вживати належних заходів, для збереження вказаних об’єктів, а саме:

суворо забороняється спалювати стерню та поживні залишки в охоронній зоні;

протягом двох діб після збирання зернових культур для запобігання випадкового виникнення загорянь необхідно проводити оранку в охоронних зонах повітряних ліній електропередачі;

для отримання необхідних рекомендацій щодо безпечної роботи сільськогосподарської техніки своєчасно попереджати власника ЛЕП про початок збирання зернових в охоронних зонах;

створити посилений контроль за дотриманням правил пожежної безпеки під час збирання врожаю;

заборонено складання в скирти та стоги сухі корми в охоронних зонах ЛЕП.

Питання дотримання Правил набуває особливого значення під час проходження кампанії зі збирання врожаю з використанням сучасної сільськогосподарської техніки, висота якої може сягати 4,5 метра, а з піднятими механізмами і того більше. Роботи з застосуванням такої техніки повинні виконуватися в межах охоронних зон ЛЕП виключно з письмової згоди та в присутності представника енергопідприємства, у власності якого перебувають дані мережі.

Під час відпочинку біля водойм, риболовлі, окремої уваги потребує питання небезпеки ураження електричним струмом при використанні риболовних вудок в охоронних зонах ліній електропередач.

Інша небезпека, що виникає в охоронних зонах ЛЕП, це низові пожежі. Часом після збирання врожаю всюди палять стерню, солому та сільськогосподарські залишки, що в свою чергу призводить до аварійного відключення через іонізоване повітря та знеструмлення користувачів електричної енергії. Дим та вогонь є напівпровідниками! Вони можуть призводити до аварійних відключень ліній електропередач, знеструмлення великої кількості абонентів та завдання значних збитків енергопідприємству.

Адміністрація Кіровоградського міського РЕМ ПрАТ «Кіровоградобленерго» наголошує, що нехтування Правилами охорони електричних мереж становить небезпеку для здоров’я, життя людей, може призвести до ураження електричним струмом працівників, що виконують польові роботи та пошкодження сільськогосподарської техніки.

Нагадуємо, що за порушення вимог «Правил охорони електричних мереж» законодавством передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13