Кропивничани долучилися до Національного тижня читання

П'ятниця, 22 грудня 2023 15:54

У Кропивницькому обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського втретє стала учасницею Національного тижня читання. У 2021 році його проведення ініціював Український інститут книги.

У час важкої пандемії ковіду Тиждень став чарівним зіллям для мільйонів українців, втомлених від хронічного стресу. Цьогоріч центральною постаттю Національного тижня читання став Микола Хвильовий. За словами доктора філологічних наук Сергія Михиди, Тарас Шевченко бачив перспективу появи незалежної України, а Микола Хвильовий був одним із тих, хто побачив, що з нею можуть зробити, коли вона з’явиться. Відчайдушному заклику Хвильового «Геть від Москви!», бурхливому процесу пошуків національної ідентичності представниками української інтелігенції та наслідкам більш ніж півстолітнього знищення українства жахливим тоталітарним радянським молохом була присвячена публічна лекція професора Михиди в бібліотеці Чижевського.

Серед заходів, проведених головною книгозбірнею області в рамках Національного тижня читання, була і зустріч з членами Українського товариства сліпих у Кропивницькому. Бібліотекарі відділу абонемента теж присвятили її постаті українського письменника, публіциста й політичного діяча Миколи Хвильового та влаштували голосні читання його маленької імпресіоністичної новели «Дорога і ластівка» – блискучої і в той же час моторошної від відчуття задухи, яке майстерно передав автор.

Згідно з дослідженням культури читання в Україні, яке у 2021-му провела компанія Gradus Research, серед опитаних українців читають 59 відсотків. На жаль, молодь увійшла до групи «нечитачів» і тих, хто змушений читати з тих чи інших причин. Тож у бібліотеці Чижевського багато уваги приділяється читанню дітям і разом з малечею. Тиждень національного читання не став винятком. В рамках заходу кропивницька письменниця Вікторія Семененко познайомила юних відвідувачів книгозбірні з героїнею своєї книги «Моє зимове диво» зайченятком Веселкою і та її великою мрією.

Тиждень закінчився, але бібліотека Чижевського завжди тримає відкритими двері у безмежний книжковий світ.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13