Бібліотечна планета: книгозбірні Кропивницького привітали місто з днем народження

Понеділок, 18 вересня 2023 17:33

День краєзнавства «Відчуй, що це земля твоя»

До Дня міста в бібліотеці-філії  №5 відбувся День краєзнавства «Відчуй, що це земля твоя». Гість заходу письменник і краєзнавець Валентин Карпов поділився маловідомими цікавими фактами з історії міста.

- Нам пощастило жити у місті, яке має давню і цікаву історію, де були і пригоди, і подорожі, і пошуки скарбів, і незвичайні особистості. Ми можемо гордитися унікальними пам’ятками, які дали змогу побудувати тут багате купецьке місто. Це місто стало спочатку притулком, а потім і рідною домівкою сотням тисяч людей різних національностей, різного віросповідання, різного статку, що пустили тут своє коріння, - відзначив Валентин Карпов.

Учасники  заходу захопилися розповіддю Валентина Євгеновича та задали йому багато запитань, на які він охоче відповідав.

Читачі ознайомилися з краєзнавчою експозицією «Кущівські знахідки» та краєзнавчою фото-виставкою «Відкрий для себе рідне місто».

 

Люблю тебе, мій рідний краю

269-ту річницю відзначає цього року громада Кропивницького. До цієї дати працівники бібліотеки-філії №1 підготували для своїх відвідувачів інформаційно-тематичну презентацію «Люблю тебе, мій рідний краю». Тут представлені видання про історію Кропивниччини, про події, що тут відбувалися, про людей, які залишили добрий слід на нашій землі. Також читачі книгозбірні мали змогу ознайомитися з літературним дивосвітом письменників-земляків з краєзнавчо-літературного куточку «Про мій край, де маю щастя жити».

Щоб по-справжньому любити свою малу батьківщину, треба знати її історію, традиції, культурну спадщину. І тоді дух предків надасть багато сил жити і плідно творити на власній землі, вносячи свій посильний внесок у розбудову власної оселі, міста, країни…

 

День краєзнавця «На книжкових сторінках по рідному місту»

Для кожної людини Батьківщина – це край, де народилися її діди й прадіди, живуть і працюють її батьки, це те місце, де народяться діти і внуки. Для нас найкращою і найріднішою завжди буде земля Кіровоградщини.

15 вересня в бібліотеці-філії №15 відбувся День краєзнавця «На книжкових сторінках по рідному краю». Протягом дня, бібліотекарі закликали користувачів більше читати, особливо краєзнавчу літературу, частіше відвідувати бібліотеку, щоб бути ерудованими, знати, на якій землі живемо, і вміти розповісти про свій край.

Кіровоградщина багата талантами. На всю Україну прославляють її наші письменники та поети. Вони живуть серед нас, та, на жаль, ми часто навіть не знаємо їхні імена. Під час заходу бібліотекарі намагалися заповнити цю прогалину і допомогти своїм читачам дізнатися про них та про наше рідне місто. Окрім цього, учасники заходу мали змогу ознайомитися з творами письменників Кіровоградщини, представленими на виставці «Мій рідний край – життя мого перлина».

 

Місто мрій, місто дитинства

Чи гарно ти знаєш рідне місто? Наскільки ти уважний мандрівник та допитливий містянин!

Перевір свої знання, долучайся до online-вікторини «Знавці рідного краю» https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScR2BCM7b72bLus6F71WXtBbKRXyfK1g_y4j44eGdCO1cJTGA/viewform, яку створили бібліотекарі філії №19 до Дня міста.

 

Медіа етюд «Обрії рідного краю»

До 269 річниці заснування Кропивницького  працівники бібліотеки-філії №14 створили медіа етюд «Обрії рідного краю», який познайомив читачів з цікавими та привабливими місцями Кропивницького. Незабутня історія степового міста, розташованого у самому центрі України, оповитого легендами ховається в численних пам’ятках та витончених будівлях. Місто до сьогодні  зберегло свою автентичність та дух минулих століть, чим і досі пишаються кропивничани.

 

День краєзнавчої літератури

До Дня народження міста бібліотекарі філії №16 провели День краєзнавчої літератури. До уваги користувачів оформлена книжкова виставка «Відкрий для себе рідне місто», на якій представлені книги про яскраві сторінки історії міста, про людей, які його прославили, про архітектурні пам'ятки та затишні куточки, які вражають своєю красою.

Для юних читачів бібліотекарі підготували літературний екскурс «Казками та легендами повито рідний край». Книжкова викладка «Літературні барви рідної землі» знайомила присутніх  з прозовими та поетичними творами письменників Кіровоградщини. Завершився захід переглядом фільму «Легенди Кропивницького».

 

Краєзнавчі орієнтири «Родзинки рідного краю»

День народження міста - це ще одна можливість зізнатися в любові до рідного краю, згадати, за що ми його цінуємо і пишаємося ним. 15 вересня в бібліотеці-філії для дітей №13 до Дня нашого міста відбулись краєзнавчі орієнтири «Родзинки рідного краю». Цього дня читачі віртуально мандрували стежками природної перлини Кіровоградщини дендрологічним парком «Веселі Боковенькіи». Великим здивуванням для користувачів було те, що колись серед посушливого південного степу не було жодного деревця. Мандруючи парком користувачі переглянули неповторну красу паркових пейзажів, дізнались про сріблясте озеро «Кит» та озеро «Золота рибка».

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13