24 грудня - День працівників архівних установ України

П'ятниця, 22 грудня 2023 16:12

24 грудня Україна відзначає День працівників архівних установ. У кожному органі державної влади, місцевого самоврядування, в установі, підприємстві та організації працює архів, архівний підрозділ або посадова особа, яка відповідає за облік і зберігання архівних документів та використання відомостей, що в них містяться.

Архівна справа є важливою складовою інформаційної, культурної, наукової та соціальної сфери. Архіви та архівні відділи дбають про належне зберігання, використання та примноження документальної спадщини.

В архівосховищах Кропивницької міської ради зберігається понад 54 тисячі справ 884 підприємств, установ та організацій міста. У тому числі, 834 юридичні особи, що припинили існування, не мали правонаступників і передали свої архіви до архівного відділу міської ради.

- У 2023 році архівний відділ  розглянув 136 листів і запитів юридичних осіб та 1815 звернень громадян щодо документів з кадрових питань про заробітну плату, стаж роботи, копій особових карток, а також документів Національного архівного фонду про отримання житла, земельної ділянки, права власності або оренди, про підтвердження інших окремих фактів. Цьогоріч надано 67 консультацій щодо складання номенклатур справ, положень про архів та експертну комісію, описів справ, актів про вилучення документів для знищення, інших питань архівної справи і діловодства працівникам діловодних, експертних та архівних служб. На засіданнях експертної комісії архівного відділу схвалено 85 документів 60 юридичних осіб, - підбила підсумки роботи відділу за рік його начальниця Галина Кібко.

Архіви є джерелом достовірної інформації про минуле і сьогодення, про життя і діяльність людей, суспільства і держави. Це важлива суспільно значуща справа, яку фахівці виконують відповідально і професійно. 

- Щиро вітаємо усіх причетних до архівної справи, бажаємо миру і щастя, здоров'я, добробуту і професійних здобутків! Нехай ваша праця завжди буде успішною і натхненною! - привітала колег Галина Кібко.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13