Житло для ВПО – результат співпраці Організації Швейцарського Червоного Хреста і міської влади Кропивницького

Вівторок, 5 березня 2024 19:23

Організація Швейцарського Червоного Хреста має намір облаштувати у Кропивницькому житло для внутрішньо переміщених осіб, які знайшли тут прихисток. Такий досвід співпраці міської влади і міжнародної організації вже є. Саме ця організація допомогла відремонтувати і облаштувати третій соціальний гуртожиток для переселенців на селищі Гірничому.

Нині ж розглядають можливість переобладнати під житло для ВПО ще одне приміщення. Організаційні моменти щодо нового проєкту обговорили під час ознайомчої робочої зустрічі заступника міського голови Олександра Мосіна та керівників структурних підрозділів міської ради з делегатами Швейцарського Червоного Хреста сьогодні, 05 березня.

Олександр Мосін подякував представниці Швейцарського Червоного Хреста Марселі Мора за допомогу і підтримку українців, яких війна вигнала з рідного дому і запевнив, що міська влада Кропивницького максимально сприяє, аби вони могли жити у нашому місті комфортно.

- Із початку повномасштабного вторгнення наша область прийняла майже 90 тисяч вимушених переселенців, тільки у Кропивницькому прихисток знайшли 25,5 тисячі громадян, з них 6 тисяч дітей. Ми надали тимчасове житло цим людям, певна кількість із них живуть у соціальних гуртожитках і місцях компактного проживання, інших прихистили кропивничани у власному житлі. Міська влада влада виділила майже 40 гектар землі під будівництво житла для ВПО, однак це дороговартісні і тривалі проєкти, а поліпшення житлових умов багато родин вимушених переселенців потребують уже сьогодні. Тож соціальне житло стає швидким і якісним вирішенням цього питання, - зауважив посадовець.

Ще під час початку співпраці зі Швейцарським Червоним Хрестом міська влада надала перелік приміщень комунальної власності, які можна переобладнати під соціальні гуртожитки для ВПО. З цього переліку представники міжнародної організації обрали нежитлове приміщення по вулиці Нікітіна у Кропивницькому. Сьогоднішня зустріч стала стартом втілення у життя намірів міжнародної організації.

- Чи це будуть квартири, чи соціальний гуртожиток — це визначатиме місцева влада, Умова Швейцарського Червоного Хреста — переконатися, що в це житло заселять найбільш вразливі категорії переселенців, і представники організації братимуть участь у супроводі родин, які  мешкатимуть у відремонтованому і обладнаному помешканні, - зазначила представниця організації Марсела Мора.

Олександр Мосін запропонував делегації Червоного Хреста ознайомитися з роботою соціального гуртожитку на селищі Гірничому, аби вони могли впевнитися, що у цьому помешканні родини ВПО проживають у комфортних умовах, безплатно, під опікою департаменту соціального захисту населення міської ради.

- Якщо ви облаштуєте соціальний гуртожиток, у нього зможуть переселитися люди, які потребують поліпшення умов проживання, вони зможуть жити там безоплатно, а представники Швейцарського Червоного Хреста разом із департаментом соціального захисту населення міської ради визначатимуть осіб, які зможуть користуватися цим помешканням. Це буде справедливо, - відзначив Олександр Мосін.

Представники обох сторін домовилися про подальшу спільну роботу над втіленням проєкту.

Усі новини