За вчасний початок опалювального сезону несуть спільну відповідальність міська влада, теплогенеруючі підприємства і громада Кропивницького

Вівторок, 11 вересня 2018 12:40

Хід підготовки житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2018/2019 року став головною темою прес-конференції у міській раді Кропивницького, яку провела сьогодні, 11 вересня, заступник начальника Головного управління житлово-комунального господарства Тетяни Савченко.

З метою своєчасного початку та сталого проходження наступного опалювального сезону, на підприємствах житлово-комунального господарства заздалегідь розпочалося виконання робіт щодо підготовки до зимового періоду, - відзначила Тетяна Савченко.

За її інформацією, для забезпечення безперебійної діяльності ДП «Кіровоградтепло»   ТОВ «ЦНТІ УНГА» в осінньо-зимовий період  2018/2019  року  передбачено виконання підготовчих робіт на загальну суму 4,030 млн. грн. З них на капітальний ремонт для заміни теплових мереж  виділено кошти у сумі 1, 380 млн. грн. На поточний ремонт технологічного обладнання опалювальних котелень, теплових мереж, центральних теплопунктів, наладку котлів, гідроопресування котлів, тощо передбачено витратити 0,905 млн. грн.

Ремонт електрообладнання обійдеться в  0,440 млн. грн. Загальний обсяг коштів витрачених на виконання заходів становить  4,094 млн. грн.

Загалом, рівень технічної підготовки ДП «Кіровоградтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГА» до початку опалювального сезону  становить 100 %, наголосила Тетяна Савченко. – Спеціалістам же КП «Теплоенергетик» ще є над чим працювати: на комунальному підприємстві ступінь готовності складає 80%.

 Відповідно до затверджених заходів з підготовки до осінньо-зимового періоду,  КП «Теплоенергетик» передбачив виконання робіт на загальну суму 10,168 млн. грн. З них  на капітальний ремонт виділено 3, 639 млн. грн.: будуть відремонтовані і замінені трубопроводи теплових мереж, здійснено капітальний ремонт котлів ГМ-50 і ТП-35/50, обладнання котлотурбінного відділення, виконано заміну обладнання хімічної водоочистки та електричного цеху, забезпечено ремонт покрівель будівель, запірної арматури тощо.

На поточний ремонт та обладнання котелень і теплопунктів, гідравлічні випробування теплових мереж, ремонт насосного обладнання, повірку електролічильників, трубопроводів після гідравлічних випробувань, консервацію обладнання котлотурбінного цеху та інше виділено 6, 529 млн. грн. Загальний обсяг коштів витрачених на виконання заходів становить               8,543 млн. грн.

В цілому, теплопостачальними підприємствами міста Кропивницького підготовлені 21 котельня, що становить 90 % готовності до опалювального сезону, 157 км теплових мереж -92 % готовності, 14 центральних теплових пунктів, що становить 88 %, замінено 1,9 км теплових мереж - 61 % готовності до осінньо-зимового періоду, - повідомила Тетяна Савченко.

У той же час, важливою складовою підготовки  господарства міста до зими є стан розрахунків теплогенеруючих підприємств за спожитий природний газ.

Станом на сьогодні, динаміка сплати за блакитне паливо тепло виками Кропивницького є незадовільною, а  загальна заборгованість перед НАК «Нафтогаз України» складає  558,9 млн. грн:

ДП «Кіровоградтепло»  ТОВ «ЦНТІ УНГА» – 277,7 млн. грн,

КП «Теплоенергетик» –  281,2 млн. грн.

При цьому заборгованість виникає переважно внаслідок об’єктивних причин, які не дозволяють підприємствам своєчасно і в повному обсязі виконувати свої договірні зобов’язання, - акцентувала увагу Тетяна Савченко. - Зокрема, внаслідок різниці в тарифах на теплову енергію, затримки перерахування бюджетних коштів за надані пільги та субвенції для погашення заборгованості у теплопостачальних організацій.

Іншим суттєвим чинником складного фінансового стану підприємств є дефіцит обігових коштів, пов’язаний з хронічними неплатежами населення за спожиті послуги. Причиною такого стану є недостатня платоспроможність населення та відсутність у надавачів послуг теплопостачання реальних важелів впливу на боржників.

Зокрема, населення заборгувало ДП «Кіровоградтепло» та КП «Теплоенергетик» 51,9 і 12,8 мільйонів гривень відповідно. За субсидії з підприємствами не розрахувалися на 6,5 і 1,7 мільйона гривень, за пільги – на 2,4 та 0,5 мільйона гривень. Місцевий бюджет заборгував 300 тисяч гривень перед КП «Теплоенергтик». Державний бюджет має борг перед обома підприємствами: 6,1 та 0,9 мільйона гривень. Промисловість винна 1,0 та 28,4 мільйона гривень. Та ще і ДП «Енергоринок» не розрахувався з комунальним підприємством на суму 17,5 мільйона гривень.

Крім того, очікуваний борг від різниці в тарифах для населення складає для ДП «Кіровоградтепло» - 117, 2 і для КП «Теплоенергетик» - 51,2 мільйонів гривень. Суттєвою є і невідшкодована різниця  в тарифах для бюджетних організацій: 36,8 та 48,9 мільйонів гривень, відповідно.

Оскільки відповідальність за початок нового опалювального сезону є спільною у міської влади, теплових підприємств і громади міста, а  нові номінації на отримання природного газу ДП «Кіровоградтепло» і КП «Теплоенергетик» отримають лише у разі сплати не менше 90% заборгованості перед НАК «Нафтогаз України», або ж за умов його реструктуризації і відповідних гарантій оплати,  адміністрації теплогенеруючих підприємств і міська влада звертаються до усіх споживачів тепла у Кропивницькому негайно погасити заборгованість за отримані послуги. Лише вчасна і повна сплата рахунків залишаються надійною гарантією початку опалювального сезону у 2018-2019 роках.

Усі новини