Вивезення ТПВ у Кропивницькому: проблеми і перспективи

Середа, 4 квітня 2018 13:22

Заходи  з удосконалення, збору та переробки сміття і перспективи розвитку полігону твердих побутових відходів стали однією з головних тем обговорення під час понеділкової апаратної наради у міській раді Кропивницького.

За інформацією заступника директора ТОВ «Екостайл» Тетяни Мартовіцької, впродовж 2017 року відбулася  заміна автомобільного парку сміттєвозів на новітніші: автомобілі марки «Сканія» 2004 року випуску замінили на 5 авто марки «МАЗ» 2013 року випуску та автомобіль «РЕНО» 2006 року випуску.

- Загалом, сьогодні обслуговують місто  6 автомобілів, - відзначила Тетяна Мартовіцька. – Крім того, суттєво оновлено контейнерний парк: придбано 93 нових контейнери об’ємом 1,1 м.куб.  Ще 87 контейнерів відремонтовано після фактів мародерства та поломок.

Заступник директора також звернула увагу, що розробка й запровадження системи навігації з вивезення ТПВ на підприємстві  дозволила автоматизувати й оптимізувати контроль вивезення сміття з контейнерних майданчиків.

А ще, для удосконалення технології захоронення відходів, згідно зі стандартами ISO, на полігоні підвищили показник ущільнення сміття з 0,25 до 0,8 тон/м.куб. Це дозволить подовжити термін експлуатації сміттєзвалища  ще на 15 років. В Україні захоронення відходів за допомогою такого компактора використовують лише в Києві, а віднедавна й у Кропивницькому.

Зручності на полігоні додало і встановлення освітлення сміттєзвалища з боку вагової та службових приміщень.

- Важливо, що ТОВ «Екостайл» захистив три сертифікати за стандартами ISO, - підкреслила Тетяна Мартовіцька. -  Це надає набагато більше можливостей для залучення іноземних інвестицій та налагодження роботи за європейськими стандартами з підвищення якості

Серед головних перспективи розвитку підприємства, що має на меті підвищення якості роботи для кропивничан, Тетяна Мартовіцька назвала істотне збільшення контейнерного парку. На території міста будуть додатково встановлені 200 контейнерів. У першому кварталі вже  розміщено 30 контейнерів, об’ємом 1,1 м.куб. Планується також проведення ремонту 63 контейнерів після зимового період.

- До кінця року на полігоні має бути встановлена система дегазації, - наголосила заступник директора. - Підписання меморандуму з компаніями,  що займаються видобутком біогазу - компанією «ЛНК» та англійським інвестиційним холдингом Rich Holding відбудеться  у квітні поточного року. Проект дозволить зменшити викиди парникових газів в атмосферу, виконати законодавство України з дегазації сміттєзвалищ, надати нові робочі місця та  знизити  ризик виникнення на полігоні пожеж.

Ще одна технічна новинка облаштована на сміттєзвалищі у лютому 2018 року. Сьогодні тривають дослідження з вивчення можливості піролізного спалювання ТПВ без викидів в атмосферу шкідливих речовин. Випробування проводитимуться до липня 2018 року

На меті також проведення модернізації сортувальної лінії з урахуванням технологічних процесів, набутих за період роботи із 2016 по 2018 рік. Планується збільшити відсоток відсортованих ресурсоцінних компонентів із 4% до 15%. Триває пошук інвесторів щодо розвитку напрямку з переробки органічних відходів у біогумус.

Ще одна новація безпосередньо стосуватиметься усіх мешканців багатоповерхівок у Кропивницькому.

- Відповідно до чинного законодавства України, складова  вивозу ТПВ виводиться зі структури  квартирної плати після 10 червня 2018 року, - акцентувала увагу Тетяна Мартовіцька. -  Підприємство переходить на укладання прямих договорів на вивіз ТПВ з власниками 56 888 квартир.

Усі новини