У школах Кропивницького триває набір першокласників і десятикласників

Четвер, 27 квітня 2023 17:23

У кропивницьких школах триває набір учнів до першого та десятого класів на 2023-2024 навчальний рік. Про особливості прийому заяв від батьків першокласників та профорієнтаційне визначення випускників дев’ятих класів розповіла начальниця управління освіти Кропивницької міської ради Лариса Костенко сьогодні, 27 квітня.

За словами Лариси Костенко, складна демографічна ситуація і війна обумовили те, що у Кропивницькому кількість перших класів буде зменшуватися. Нині у школах триває реєстрація, у тому числі й електронна, учнів до першого класу.

- Батьки повинні дуже виважено підійти до цього питання, щоб мати достатньо інформації, яка допоможе їм визначитися з програмами, за якими надалі навчатимуться діти. Кропивницькі школи працюють за програмою Нової української школи і нетиповими програмами -  "Інтелект України", "Світ чекає крилатих" і "Розвивальне навчання". Перед тим, як обрати заклад, батькам необхідно ознайомитися з інформацію про програму, за якою відбувається навчання у школі. Цю інформацію можна отримати в садочку, який відвідує їхня дитина, у школі або в міських інклюзивно-ресурсних центрах, - зазначила Лариса Костенко.

Орієнтовно до 79 перших класів, яких планують відкрити у школах Кропивницького, підуть 2100 учнів. Прийом заяв від батьків майбутніх першачків завершується 30 травня у школах на територіях їхнього обслуговування, тобто розташованих в мікрорайонах, де проживають діти. Але інколи батьки обирають школу в іншій частині міста, бо в ній навчаються старші діти з родини, або ж у школі іншого мікрорайону є вільні місця. Тоді таку дитину зарахують до першого класу в цей заклад. Якщо вільних місць мало, то зарахування відбудеться за методом жеребкування. У такому випадку заяву треба подати  з 01 по 15 червня, зазначає очільниця управління освіти.

Наказ про зарахування дітей у перший клас, чиї заяви подали до 30 травня, буде оприлюднено на сайтах шкіл 01 червня.

- Крім того, управління освіти зараз працює над формуванням майбутньої мережі десятих класів. Таких класів плануємо відкрити понад пів сотні у 16 ліцеях міста, які працюють за різними напрямками: суспільно-гуманітарним, природничо-математичним, військовим, художньо естетичним, технологічним, стем-напрямок. Дев’ятикласники мають обрати для себе профіль навчання. Для цього ми провели профорієнтаційні заходи. Очікуємо, що частина учнів підуть в заклади професійно-технічної освіти, в коледжі. Тому орієнтовно до десятих класів з 2500 дев’ятикласників підуть вчитися півтори тисячі учнів, - повідомила Лариса Костенко.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13