У Кропивницькому встановлять меморіальні таблички на честь Січових Стрільців, учасника АТО Олександра Шмалька та меценатки Ганни Дмитрян

Четвер, 22 березня 2018 09:28

У міській раді Кропивницького відбулося чергове засідання топонімічної комісії під головуванням секретаря міської ради Андрія Табалова.

Члени комісії підтримали ініціативу представництва Асоціації жінок України «Дія» щодо встановлення меморіальної дошки Ганні Дмитрян на фасаді міської лікарні №2 імені Святої Анни, заснованої меценаткою у 1904 році. Питання на розгляд комісії внесла голова міжфракційного депутатського об’єднання міської ради Кропивницького «Рівні можливості» Катерина Шамардіна.

- Особливістю нашої акції є бажання зібрати кошти на встановлення пам’ятної дошки на вшанування пам’яті видатної землячки саме у жіночому середовищі міста, - відзначила представник ГО «Дія» Юлія Шкурупій.

А от питання виділення земельної ділянки під встановлення пам’ятника Андрію Кузьменку – Кузьмі Скрябіну, буде  ув’язане з перспективним проектом реконструкції набережної. Пропозиція віднайти на території обласного центру місце для увіковічення пам’яті співака була висловлена у електронній петиції на адресу міської ради, підтриманої необхідними 450 голосами кропивничан.

- Місце, запропоноване авторами петиції, біля фонтану «Пантери» не буде вдалим вибором, - відзначив Андрій Табалов. – Цьогоріч розпочинається реконструкція приміщення колишнього Кібернетико – технічного коледжу під створення сучасного Центру з надання адміністративних та соціальних послуг. Відповідно, планується і благоустрій навколишньої території, а враховуючи, що переважно відвідувачами Центру є літні люди, встановлювати у цьому місці пам’ятник Кузьмі Скрябіну, шанувальниками якого є молодь не виглядає доречно. А от на набережній Інгулу передбачається створення зон відпочинку, де і може знайтися місце для скульптури.

Крім того, зважаючи на прикрий інцидент у Луцьку, де такий пам’ятник довелося демонтувати через категоричну незгоду батьків співака з художньою концепцією, члени комісії рекомендували ініціаторам петиції узгодити свої дії з рідними Андрія Кузьменка.

Цього дня топонімічна комісія також взяла до відома План заходів з підготовки та відзначення в області у 2018 році 100-річчя з дня народження В.О. Сухомлинського та запропоновані мешканцями міста варіанти щодо перейменування вулиці Шатила у Кропивницькому на вулицю Батьківщина, або Святителя Луки Кримського,  провулку Заводського на провулок Рідної Матері, а вулиці Волкова на вулицю Леоніда Каденюка.

Щодо вшанування імені першого астронавта України, комісія доручила головному управлінню ЖКГ підготувати звіт про існуючий стан благоустрою у сквері Леоніда Каденюка та пам’ятного знаку на його честь.

А от провулок Луньовський 1-ий у Кропивницькому може з’явитися за підтримки ініціативи управління містобудування та архітектури міською радою. Таку назву пропонується назвати безіменному провулку в районі провулку Санаторного.

У Кропивницькому також з’являться пам’ятні дошки: учаснику антитерористичної операції Олександру Шмальку на будинку школи, яку він закінчив – Колегіуму та на честь перебування в Кропивницькому Українських Січових Стрільців на чолі з Вільгельмом Габсбургом (Василем Вишиваним) – на фасаді Кропивницького інженерного коледжу, у якому у 1918 році  перебував штаб УСС.

Усі новини