У Кропивницькому триває складний процес запуску тепла до житлового фонду і об’єктів соціально-культурної сфери

Вівторок, 24 жовтня 2017 15:02

Опалювальний сезон у Кропивницькому зі складнощами, але розпочався у Кропивницькому. Хід подачі тепла до житлового фонду і об’єктів соціально-культурного призначення прокоментували начальник головного управління житлово-комунального господарства Віктор Кухаренко, заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Олексій Гненний, директор КП «Теплоенергетик» Сергій Колотуха та заступник директора ДП «Кіровоградтепло» Анатолій Таран під час прес-конференції сьогодні, 24 жовтня.

Об’єктивні умови визначають початок опалення в обласному центрі 26 жовтня, після того, як три дні поспіль середньодобова температура повітря триматиметься нижче 8С, відзначив Віктор Кухаренко. За даними гідрометеоцентру сьогодні, 24 жовтня, триває поки що лише другий день, який відповідає таким умовам.

Зважаючи на численні скарги керівників дитячих садочків і закладів охорони здоров’я щодо недотримання санітарних норм температури в приміщеннях, у міській раді 20 жовтня на позачергове засідання зібралася міська комісія з питань техногенно – екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яка визначила 22 жовтня початком опалювального сезону.

Рішення комісії є обов’язковим для виконання усіх суб’єктів господарських відносин у сфері теплопостачання, наголосив Олексій Гненний. Його мають виконати, як теплогенеруючі підприємства, так і газопостачальні.

Тепловики заявили про свою готовність запустити котли, та представники ПАТ «Кіровоградгаз» не поспішали відгукуватися на запрошення і знімати пломби з газових засувок для подачі блакитного палива до котлових агрегатів.

Станом на 24 жовтня із 21 котельні в роботі лише 4, звернув увагу Анатолій Таран. Ситуація погіршилася виявленням ушкодження газопроводу на вході до найбільшої котельні Кропивницького – Південно-Західної. Тут тривають ремонтно-відновлювальні роботи і, за попередніми даними, вони можуть тривати до двох діб.

На КП «Теплоенергетик» запущені 5 котлів, у тому числі велика і модульна котельні на селищі Новому та ТЕЦ.

- Потрібно розуміти, що система теплопостачання по собі інерційна, - підкреслив Сергій Колотуха. – Якщо 22 жовтня були запущені котлові агрегати, це не означає, що 22 жовтня у помешканнях кропивничан будуть вже теплі батареї. Турбіни електростанції мають увійти в робочий режим, а відібране з їх охолодження тепло піде на нагрів води у теплових мережах. На даний час температура теплоносія становить 25 градусів і сьогодні на вечір має піднятися до потрібних 45 градусів.

За оперативною інформацією, яка щогодини надходить до головного управління ЖКГ, на ранок 24 жовтня у Кропивницькому опалювалося 8 дитячих садочків із 37, 4 школи із 42, 7 закладів охорони здоров’я із14 та лише 5 житлових будинків у Райцентрі.

У найкращій ситуації виявилися мешканці селища Нового, де тепло вже отримали всі багатоповерхівки і вся соціальна інфраструктура.

У той же час кропивничани продовжують скаржитися на холод у квартирах, лікарнях і дитячих садочках. Депутaт фракції «Наш край» міської ради Олег

Крaснокутський оприлюднив моніторинг температури повітря в дошкільних навчальних закладах міста. За його словами, у більшості садочків вона не перевищує 14 градусів.

-У мене десь пiвсотнi скaрг зa остaннiй тиждень, - емоційно повідомив депутат. - У громaдськiй приймaльнi пaртiї «Нaш крaй» бiльше 260 скaрг. Ми проводимо щоденний монiторинг стaну темперaтури у примiщеннях. У дошкiльному нaвчaльному зaклaдi №19 середня темперaтурa – 14°С, у ДНЗ №31 – 14°С, ДНЗ №37 –13°С , ДНЗ № 68 –14°С , ДНЗ № 72 –13-14°С. Не опaлюється й ряд закладів охорони здоров’я, при чому саме міського підпорядкування. Олег Краснокутський наголосив на необхідності термінової подачі тепла до соціальних закладів і житлового фонду.

- Ми щодня ведемо складні перемовини з представниками ПАТ «Кіровоградгаз», - зазначив Віктор Кухаренко. – Продовжуватимуться вони і сьогодні в кабінеті заступника голови облдержадміністрації. Проте переконаний, опалювальний сезон у Кропивницькому стартував і щодня з теплом будуть все більше будинків і закладів соціально-культурної сфери. Про ситуацію із теплозабезпеченням у місті будемо постійно інформувати громадськість і ЗМІ через прес-службу міської ради.

Усі новини