У Кропивницькому розпочалися підготовчі роботи з реконструкції Центрального скверу

Середа, 20 жовтня 2021 16:53

 Центральний сквер Кропивницького закрили на реконструкцію, до цього довго готувалися, обговорювали, проводили обстеження - і ось нарешті процес розпочався. Які першочергові роботи будуть виконуватися, інформував журналістів місцевих ЗМІ під час брифінгу в міській раді начальник управління земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища Роман Лунгол, разом із керівницею управління містобудування та архітектури Іриною Мартиновою.

 - Наразі нас чекають роботи із ліквідації аварійних підвалів. Спеціалісти виробничої лабораторії «Будстандарт» та надзвичайники міста провели обстеження підвалів під сквером і їх висновок однозначний — конструкції аварійні. Вода, що постійно стоїть у підвалах, зруйнувала основу цегляної кладки — найперше ми маємо зробити сквер безпечним, - наголосив Роман Лунгол.

 - Ще під час переговорів з  інвестором міський голова Кропивницького Андрій Райкович озвучив головну вимогу — максимально зберегти зелену зону скверу, - продовжив далі посадовець.

 За його словами, тут росте 102 дерева, 10 із них спеціалізована комісія визнала сухостоєм і вони підлягають видаленню.

 - Хочу вас і всіх містян переконати, - звернувся до кропивничан Роман Лунгол, - що ми не плануємо бездумно вирубувати дерева. Ми хочемо зробити сквер охайним, впорядкованим і затишним, з новими лавками, освітленням, пішохідними доріжками і фонтанами, де будуть відпочивати наші жителі та гості міста. І лише потім розпочнеться будівництво МакДональдз. Хочу наголосити, що міська влада доклала чимало зусиль, щоб залучити інвестора на цю територію, не так то вже й просто знайти бажаючих вкласти близько 7 млн. грн. у наш сквер, але завдяки тривалим перемовинам ми дійшли згоди, нас почули і ми переходимо в практичну площину співпраці.

 Як розповів Роман Лунгол, підвали засиплють спеціальною сумішшю, що не дає усадки. Наразі у сквері виконуються підготовчі роботи відповідно до зареєстрованого повідомлення про них. До поняття підготовчих робіт належить — огородження будівельного майданчика, демонтаж тимчасових споруд, санітарна обрізка дерев та видалення сухостою — зокрема 10 дерев.

 - Однозначно, спершу буде реконструкція самого скверу, і лише потім будівництво МакДональдз. Містяни побачать спочатку реконструйований сквер. Це була головна вимога міського голови, - підкреслює Роман Лунгол.

Як додала Ірина Мартинова, чітких термінів виконання робіт наразі не визначено.

Триває розробка проєктної документації самого МакДональдз, вона пройде експертизу, будуть укладені договори із підрядною організацією і тільки тоді можна буде подавати документи на отримання дозволу на основні будівельні роботи. Чіткі терміни будуть уже в основному робочому проєкті будівництва.

Усі новини