У Кропивницькому підвищили вартість проїзду у міських маршрутних таксі

Вівторок, 10 липня 2018 18:11

Сьогодні, 10 липня, у Кропивницькому під час засідання виконавчого комітету було прийнято рішення про підвищення граничної вартості разового проїзду одного пасажира у міських маршрутних таксі. Від моменту набрання чинності цього рішення вартість проїзду у кропивницьких маршрутках зросте до 5 грн. Виняток становить лише маршрут №130 – гранична вартість проїзду у ньому зросла із 4 до 4,50 грн.

За словами керівника управління розвитку транспорту та зв’язку міської ради Олександра Вергуна, економічна ситуація в країні призвела до суттєвого підвищення цін на цілий ряд статей калькуляційних витратвиробничої собівартості послуг, зокрема, зріст розміру мінімальної заробітної плати у державі, вартості паливно-мастильних матеріалів, деталей та запчастин. Як наслідок, знизилась якість надання послуг з перевезення пасажирів, що викликає багато нарікань зі сторони мешканців міста. У зв’язку зі збитковістю перевезень перевізники не можуть забезпечити належну якість технічного стану автобусів, дотримання графіків руху на маршрутах та забезпечити безпеку руху, що в майбутньому може привести до аварійних ситуацій та дорожньо-транспортних пригод. Проблема, яку необхідно вирішити шляхом прийняття даного рішення, полягає у збалансуванні інтересів держави, органів місцевого самоврядування, користувачів транспортних послуг та підприємств і фізичних осіб-підприємців, всіх суб’єктів господарювання на автомобільному транспорті незалежно від форм власності.

- Розмір діючого тарифу на перевезення пасажирів автобусами на міських маршрутах загального користування не покриває фактичні видатки перевізників, що зайняті у сфері пасажирських перевезень, та не дає можливості забезпечити регулярність руху автобусів на міських маршрутах, і забезпечувати відповідну якість надання послуг з перевезення пасажирів, - зазначив Олександр Вергун. - Перегляд рівня тарифів повинен здійснюватися у зв’язку зі зміною умов виробничої діяльності та реалізації послуг пасажирського автомобільного транспорту, що не залежать від господарської діяльності автомобільного перевізника, в тому числі в разі зміни вартості палива більш, ніж на 10 %.

За словами керівника управління розвитку транспорту та зв’язку, протягом періоду дії чинного граничного тарифу зросли наступні складові собівартості проїзду: паливно-мастильні матеріали, зокрема вартість газу зросла з 13,40 грн до 15,70 грн, вартість дизельного палива - з 22,50 грн до 26,00 грн - мінімальна заробітна плата зросла з 3200 грн до 3723 грн; - запасні частини, зокрема вартість шин зросла з 1294 грн до 1455 грн, вартість акумуляторів - з 1750 грн до 2028 грн.

Крім того, суб’єкти підприємницької діяльності здійснювали перевезення пільгових категорій населення (близько 80 тис. осіб) безкоштовно, що призводило до зменшення прибутку. У зв’язку з цим виникла необхідність переглянути діючий тариф на транспортні послуги, які надаються автомобільними перевізниками населенню на міських автобусних маршрутах загального користування, а також зменшити збитки від перевезення визначених категорій населення.

Проектом рішення Виконавчого комітету Міської ради міста Кропивницького «Про встановлення граничної вартості разового проїзду одного пасажира на міських автобусних маршрутах загального користування м. Кропивницького» пропонується встановити граничну вартість разового квитка на проїзд у автобусах для перевезення пасажирів в межах міста Кропивницького, що працюють у режимі маршрутного таксі у розмірі 5,00 грн, у звичайному режимі руху – 4,50 грн. Прийняття даного регуляторного акту та встановлення економічно обґрунтованого розміру тарифів на перевезення пасажирів автомобільним транспортом на міських маршрутах загального користування, надасть можливість підприємствам-перевізникам міста вчасно виплачувати заробітну плату, сплачувати податки до бюджету, поновлювати основні фонди.

Усі новини