У Кропивницькому кухарі закладів загальної середньої освіти вчилися готувати збалансовані та якісні страви для школярів
Новий навчальний рік у школах Кропивницького розпочнеться зі смачними обідами для учнів. А все тому, що 56 кухарів із 34 навчальних закладів Кропивницького пройшли навчання за напрямом «Впровадження різноманітного, збалансованого та якісного харчування» у регіональному центрі професійної освіти ім. О.С. Єгорова.
Символічний випуск кухарів після закінчення навчального курсу, який тривав п’ять тижнів, відбувся сьогодні, 04 липня. Привітати кухарів із отриманням сертифікатів про професійну компетентність та готовність впроваджувати нові стандарти харчування в освітніх установах завітала начальниця управління освіти Кропивницької міської ради Лариса Костенко.
Навчання для шкільних кухарів виявилося не лише необхідним, а й цікавим. Слухачі пройшли теоретичний курс, ознайомитись з основними тенденціями щодо вимог у харчуванні дітей, складанні меню, новими видами високотехнологічного устаткування. Відбулася продуктивна зустріч з виконуючим обов’язки першого заступника начальника Головного управління Держспоживслужби Русланом Крайносвітом, де обговорили систему аналізу і контролю критичних точок та ризиків, які можуть виникати під час будь-якого виробничого процесу, пов’язаного з продуктами.
Кухарі опанували сучасні підходи до організації харчування дітей, різні форми подачі страв, практично відпрацювали технології, що відповідають принципам здорового харчування.
Надзвичайно цікавою і продуктивною була програма практичного курсу. Кухарі вчилися готувати вишуканий вишисуаз (безлактозний, безглютеновий); пасту з зеленого горошку з буряком та насінням соняшника та піца з цільнозернового борошна; тушковану сочевицю з овочами, рибу з сиром у соусі бешамель; традиційний банош, кебаб з коріандром, соус батерчикен»; бланманже (безлактозне) і компот з ягід та м’ятою.
Кожна страва стала прикладом того, як можна поєднувати користь, смак, привабливість і доступність у шкільному меню.
В ході освітнього процесу для релаксу кухарів майстер виробничого навчання Олена Погрібняк провела два майстер-класи: "Smoking gun"- це цікава технологія розроблена американською компанією PolyScience, яка використовується для надання унікального аромату будь-яким продуктам і напоям, та приготування "Смузі для відмінника".
По завершенні курсу всі учасники отримали сертифікати, які підтверджують їхню професійну компетентність та готовність впроваджувати нові стандарти харчування в освітніх установах.
Разом робимо харчування у школах корисним, різноманітним і смачним!