Сузір’я Ельворті: Кропивницький флагман машинобудування відзначив 150-річчя від заснування

П'ятниця, 26 липня 2024 15:49

Акціонерне товариство “Ельворті” відзначило 150 років від заснування сьогодні, 26 липня. Привітати заводчан із цим поважним ювілеєм на підприємство завітало багато гостей, серед яких начальник обласної військової адміністрації Андрій Райкович, заступник голови обласної ради Юрій Семенюк, заступник міського голови Олександр Мосін, керівники підприємств, організацій, працівники і ветерани підприємства.

Історія заводу “Ельворті” тісно пов’язана з історією міста Кропивницького. Півтора століття тому підприємство заснували британські молоді брати Роберт і Томас Ельворті, яким на той момент було лише 26 і 27 років. Виробництво знарядь і техніки для обробітку землі розпочалося з кількох майстерень і з часом розвинулося до великих цехів, де будували велику сільськогосподарську техніку, відому не лише далеко за межами Кіровоградщини, а й України. Підприємство стало містоутворюючим, адже не лише давало роботу жителям міста, а й забезпечувало соціальні потреби — будувало житло для своїх працівників, дитячі садочки. Три керівники заводу “Ельворті” стали почесними громадянами Кропивницького — Віктор Желтобрюх, Олександр Саінсус, Павло Штутман.

Сьогодні, у день ювілею заводу, голова наглядової ради АТ “Ельворті” Павло Штутман зробив екскурс в історію підприємства, гості пройшлися виробничим цехом заводу, поклали квіти до пам’ятника братам Ельворті, подивилися експонати музею заводу. А потім працівники і керівники заводу різних часів приймали вітання від гостей.

- Щиро вітаю заводчан з ювілейною датою – 150-річчям від дня заснування підприємства. Його історія тісно переплетена з історією обласного центру. Знакові імена потужних керівників, велика армія грамотних інженерів, економістів, робітничого класу. Напевно, раніше у нашому місті не було жодної сім’ї, в якій би хтось не працював на заводі. Не знайшлося б і жодного даху у приватному секторі, не пофарбованого заводською фарбою. Таке було життя, - звернувся з вітальним словом до ельвортівців начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович. - Ми завжди називали наші машинобудівні підприємства плечами економіки України. Зараз, коли українці виборюють свою незалежність, стоять за свою землю, на полі бою – і чимало заводчан. Щиро зичу усім здоров’я і миру!

Привітав колектив заводу “Ельворті” і заступник міського голови Олександр Мосін.

- Історія вашого заводу — нерозривна з історією нашого міста, “золота доба” розвитку міста пов’язана і з розвитком заводу. Сьогодні техніка вашого підприємства знана на полях не лише України, а й далеко за її межами. Велика вам подяка і шана від громади нашого міста за самовіддану працю, за підтримку економіки, за захист нашої країни від ворога як у Другу світову так і сьогодні, - наголосив Олександр Мосін.

З нагоди 150-річчя заснування заводу “Ельворті” відзнаки та нагороди обласної та міської влади вручили голові наглядової ради АТ “Ельворті” Павлу Штутману, голові правління — генеральному директору Сергію Калапі, працівникам підприємства.

Усі новини