Стратегія перемоги: єдність громади і влади у Кропивницькому допомагає відстоювати права містян

П'ятниця, 11 вересня 2020 15:48

Стратегія відстоювати у законодавчому руслі права мешканців гуртожитку по проспекту Університетському, 21 у Кропивницькому, розроблена спільними зусиллями власниками житла і міською владою, принесла свій результат.

У середу, 09 вересня, Господарський суд Кіровоградської області за позовом міської ради Кропивницького до ПП “Вагран”, задовольнив повністю позовні вимоги та визнав недійсним і скасував свідоцтво на право його власності на будівлю по проспекту Університетському 21.

Історія відстоювання прав мешканців гуртожитку триває вже 16 років, з того моменту, як у 2004 році приватне підприємство  “Вагран” отримало право власності на будівлю і почало розпродаж квартир у гуртожитку, у яких впродовж багатьох років жили люди.

Від того часу власники помешкань вдавалися до різних форм боротьби за власне житло: влаштовували акції протестів, пікетування, перекриття руху транспорту, збирали мітинги. Безумовно, це привертало увагу до проблеми містян, але вирішення її по суті лежало виключно у законодавчому руслі через судові позови. У цьому був переконаний і міський голова Андрій Райкович і секретар міської ради Андрій Табалов, і заступник міського голови Олександр Мосін, який очолив робочу групу підтримки мешканців гуртожитку у міській раді.

Юридичне управління міської ради здійснювало повний юридичний супровід справи повернення людям права власності на житло. Тож судовому процесу, який розпочався у Господарському суді від 09 грудня 2019 року передувала копітка праця зі складання необхідних листів, заяв, обстоювання клопотань і позовів.

- Подальше питання реалізації мешканцями свого права на приватизацію кімнат залежить від включення Верховною Радою України гуртожитку до Загальнодержавної цільової програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад, - відзначила начальник юридичного управління Марина Смаглюк. – Але міська рада готова і в подальшому надавати містянам усю можливу юридичну допомогу, адже протилежна сторона може скористатися своїм правом на апеляцію.

Усі новини