Сини «Степів полинових»: у Кропивницькому презентували книгу відомого земляка –прозаїка Миколи Смоленчука

П'ятниця, 30 червня 2017 10:14

У Кропивницькому відбулася презентація книги відомого українського прозаїка і літературознавця Миколи Смоленчука «Степи полинові».

Широкому загалу доробок письменника-земляка, присвячений життєвому і творчому шляху основоположника українського професійного театру Марка Лукича Кропивницького представили в обласному академічному музично-драматичному театрі, який носить ім’я корифея.

Книга Миколи Смоленчука розкриває тернистий творчий шлях Кропивницького - письменника, актора і драматурга.

Ще будучи студентом – філологом педуніверситету майбутній письменник захопився краєзнавством. Зустріч у Бобринці восени 1947 року з небожем Марка Кропивницького - Миколою Сочевановим, актором театру й співаком-бандуристом, його розповіді про рідного дядька та інших діячів української сцени настільки захопили Миколу Смоленчука, що він почав активно збирати документи, спогади тих, хто близько знав уславленого земляка.

Майже десять років праці знадобилося письменнику щоб наприкінці 1956 року на сторінках районної газети "Червоний шлях" побачили світ перші публікації. А повість "Степи полинові" вийшла з друку 1961 року. З історією появи цієї повісті, згадується у розвідці "Син полинових степів" під редакцією Галини Повалій, пов'язані чи не найсвітліші сторінки життя автора — знайомство й контакти з незабутнім Максимом Рильським. Своїм "літературним батьком" називав великого поета наш земляк. Максим Тадейович прихильно поставився до прозового дебюту сільського вчителя з степової Кіровоградщини, рекомендував повість до друку, радів разом з автором її сигнальному примірникові.

Візуалізували презентацію актори театру, які відтворили на сцені сторінки книги «Степи полинові».

- Микола Смоленчук народився на землі, де ходив Марко Кропивницький, тож він не міг не зацікавитись долею свого земляка, - відзначив у своєму виступі модератор проекту, директор обласного державного архіву Олег Бабенко. - Напевно зорями було визначено, що Смоленчук має розкрити талант і славу Марка Кропивницького, пов’язавши його з нашими пречудовими золотими полиновими степами.

Книга вийшла накладом 1500 екземплярів у видавництві «Імекс ЛТД» за співфінансування міської ради Кропивницького і обласної державної адміністрації. Як повідомила начальник відділу культури і туризму міської ради Анна Назарець, «Полинові степи» надійдуть до усіх бібліотек міста, як шкільних, так і централізованої бібліотечної системи. Повість можна також придбати в книжкових магазинах міста.

Фото: http://persha.kr.ua/

Усі новини