Шевченко — творець українського модерну: учнівська молодь Кропивницького долучилася до панельної дискусії

Четвер, 7 березня 2024 17:43

Інформаційно-мистецький захід для учнівської молоді Кропивницького “Шевченко — творець українського модерну!” відбувся в обласній науковій бібліотеці імені Чижевського сьогодні, 07 березня.

Організаторами заходу стали міський парламент дітей та Центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді “Інгульська Січ”, а долучилися до панельної дискусії провідні науковці Кропивницького, зокрема завідувач Регіональним центром наукових історично-краєзнавчих досліджень Артем Безшкуренко та старша наукова співробітниця цього ж центру Дарина Третяк, старший науковий співробітник обласного краєзнавчого музею Сергій Мілютін та завідуюча меморіальним музеєм Марка Кропивницького Богдана Бабенко.

Під час панельної дискусії спікери говорили зі слухачами про вплив Тараса Шевченка на формування свідомості відомих українських діячів, про зв’язок Кобзаря з нашим краєм, як вплинули твори поета на формування особистості і творчості нашого земляка Марка Кропивницького.

- Шевченко зробив надзвичайно великий вклад у формування національного відновлення, пробудження української нації, він піднімав непересічні теми тиску суспільства на жінку, про токсичні міжособистісні взаємини. На мою думку, Шевченко потребує сучасного прочитання, адже він піднімав загальнолюдські теми, важливі для українського народу, - зазначає Богдан Бабенко.

В умовах російсько-української війни сьогодні всі бачать, як нищать рашисти українську літературу, а отже мають бажання знищити і українську національну свідомість. Саме тому Шевченко, його світогляд, творчий спадок мають неабияке значення для збереження української нації. Шевченка потрібно читати зараз і завжди, переконані науковці.

Усі новини