Революція Гідності. Хроніка подій: у Кропивницькому музеї Осмьоркіна вшанували пам’ять Героїв Небесної сотні

Середа, 21 лютого 2024 11:47

У День пам’яті Героїв Небесної Сотні в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна експонувалася тематична фотовиставка «Революція Гідності. Хроніка подій», присвячена десятій річниці трагічних подій на Майдані в лютому 2014 року. Про це повідомила директорка музею Віта Чернова.

Головна площа Кропивницького має назву Героїв Майдану, а одна з центральних вулиць носить ім’я Віктора Чміленка – Героя тих подій, коли на Інститутській вулиці у Києві силові підрозділи розстрілювали мирних протестувальників. Їх назвали «Небесною Сотнею». Цей день став переломним в Революції Гідності.

Десять років минуло. Для історії – це мить, а для кожного з нас – ціле життя. Незаперечним є те, що саме музеї повинні зберігати та доносити до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивну інформацію про події Революції Гідності, про громадянську і національну відвагу, самовідданість, силу духу та стійкість громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави. Щороку 20 лютого ми вшановуємо пам’ять незламних, які віддали своє життя за права і свободи людини, ідеали демократії та європейське майбутнє України.

Експозицію виставки, яка вперше була представлена в музеї саме 20 лютого 2015 року, складають тридцять кольорових світлин відомих кропивницьких фотографів – членів Національних Спілок журналістів і фотохудожників України Олександра Коломінова, Ігоря Демчука, Олександра Шулешка, Олега Шрамка, Юрія Лебедєва, які були свідками тих подій і об’єктивами своїх фотокамер зафіксували те, що відбувалося в переломний для нашої країни час – трагедію 30 листопада 2013 року в Києві на Майдані та хроніку подій в нашому місті Кропивницькому: мітинги в грудні 2013-го та січні 2014-го на площі Кірова, яка тепер носить ім’я Героїв Майдану, ходу патріотично налаштованої молоді 22 січня 2014-го, присвячену вшануванню пам’яті вбитого під час протистояння на вулиці Грушевського в Києві Сергія Нігояна, похорони Героя Небесної Сотні Віктора Чміленка 22 лютого, знесення пам’ятників діячам радянського режиму Леніну та Кірову 22 та 23 лютого, бурхливі події в міській раді 24 лютого, антиросійський мітинг 02 березня 2014 року та пам’ятний знак на головній площі нашого міста з фотопортретами загиблих і квітами на східцях постаменту.

Символічним є той факт, що фотознімки супроводжуються гаслами, які є невід’ємною частиною образу Майдану 2014 року і які в наш час, коли країна бореться за свою незалежність і територіальну цілісність, сприймаються по-особливому: «Герої не вмирають!», «Я українець і я не можу зберігати спокій!», «Слава Україні!», «Героям слава!», «Ще не вмерла Україна!», «Ми переможемо!». Представлений в експозиції фотовиставки також альбом «За Україну, за її волю, за народ! Герої не вмирають!», виданий Кропивницькою міської радою в 2016 році, який починається словами: «Місто не забуде кожного, хто віддав своє життя за мир і свободу рідної землі».

Приємно відзначити, що фотовиставку оглянули різні категорії відвідувачів, були серед них і ті, хто приїхав до нашого міста з початком повномасштабного російського вторгнення в Україну, а ще багато молоді – учні художньої школи імені Олександра Осмьоркіна та студенти Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка. Це і є свідченням того, що пам’ять про Героїв Небесної Сотні жива, адже їх подвиг змінив суспільну свідомість українців і кожен з нас тепер відповідальний за майбутнє України.

Усі новини

Чисте місто — в чистий четвер
Середа, 1 травня 2024 17:01