Профільна постійна депутатська комісія Кропивницької міської ради підтримала петицію по безпритульних тваринах

Середа, 3 квітня 2024 20:10

Сьогодні, 03 квітня, у Кропивницькій міській раді відбулося засідання  постійної комісії з питань житлово-комунального господарства та транспорту під головуванням депутата Василя Рубана.

Участь у роботі комісії взяли заступники міського голови Олександр Вергун та Михайло Бєжан, який також є членом комісії, а також секретар міської ради Олег Колюка.

Першим у порядку денному члени комісії розглянули  електронну петицію, яка порушує  питання безпритульних собак на території Кропивницького та станом  на 03 квітня набрала необхідну кількість голосів: 457 при 450 необхідних.

Авторки петиції, зокрема, пропонують використовувати для боротьби з тенденцією збільшення кількості безпритульних тварин у місті такі заходи:

відлов, стерилізація і подальше повернення на вулиці міста;

  • - виділення фінансування для громадських організацій на перетримку безпритульних тварин;
  • - спонукання жителів міста відповідально ставитися до власного вибору утримання тварин та не викидати пухнастих друзів на вірну голодну чи холодну смерть;
  • – надання розголосу щодо потреб покинутих тварин, які перебувають в притулках, оскільки вони також мають право на «гоже життя».

Про місцеві особливості порушеної проблеми і реальні заходи, які вживаються у Кропивницькому інформував членів комісії а також представниць авторок петиції начальник головного управління житлово-комунального господарства міської ради Віктор Кухаренко.

- Дійсно ми маємо проблему з безпритульними тваринами в громаді. І ця петиція виникла небезпідставно. Але наше управління поставлено законодавством у жорсткі рамки роботи в цьому напрямку. Є рішення виконкому про вилов безпритульних тварин, цим займається комунальне підприємство “Універсал-2005”, там  створено спеціальну бригаду, є обладнаний для цього автомобіль. Закон передбачає, що бригада має відловити тварину, далі віддати на стерилізацію у ветлікарні і після перетримки відвезти в той же ареал, де був здійснений відлов. Ця практика діяла до початку військових дій, зараз бригада не функціонує, оскільки немає працівників і знайти охочих на цю роботу ми поки не можемо – відповідні звернення направлені до Центру зайнятості.  У той же час,  громадські організації, за нашою інформацією, значну вагу сьогодні приділяють евакуації тварин із зон бойових дій.

Доповнив цю інформацію і запрошений представник поліції — начальник сектору взаємодії з громадами відділу превенції Кропивницького РУП ГУНП у Кіровоградській області Андрій Пахалюк.

- У минулому році до поліцейських громад надійшло більше 100 звернень стосовно безпритульних собак загалом. Із них складено лише сім протоколів за адміністративні правопорушення.  Поліція може застосовувати вогнепальну зброю, за такими викликами, коли собака завдає реальної шкоди людині. Не про всі факти нарікань на собак ми знаємо, бо люди не завжди звертаються.

Як зазначив Віктор Кухаренко, в бюджеті громади на поточний рік передбачено 400 тисяч гривень: кошти в межах цієї суми виділяються щорічно, їх вистачає на відлов, стерилізацію та перетримку 50-60 собак. Єдине “але” комунальне підприємство не може знайти охочих працівників у бригаду по відлову собак. Тому і в профільному управлінні, і депутати закликали волонтерів громадських організацій, які працюють з безпритульними тваринами звернути увагу на таку потребу в кадрах і отримати оплачувану роботу за своїм напрямком діяльності.

А от напряму фінансувати громадські організації, які утримують притулки для тварин, як це пропонують авторки петиції, в міській раді не можуть, оскільки це заборонено законодавством.

За результатами голосування члени комісії підтримали створену  петицію – вони також обговорили точки взаємодії із членами зоозахисних громадських організацій та з небайдужими містянами, які ініціювали цю петицію.

Усі новини

Писанка – символ життя
П'ятниця, 3 травня 2024 14:28