Повернення додому: У Кропивницькому відкрилася виставка картин загиблого Героя-земляка Володимира Чорного

Четвер, 28 березня 2024 13:17

Виставка картин Володимира Чорного, художника-земляка, графіка, письменника, художника-декоратора десяти українських фільмів, серед яких “Памфір”, “Залізні метелики” і “Наші котики”, кліпів для гуртів “Океан Ельзи” й “ТНМК”, відкрилася 27 березня у Музеї мистецтв у Кропивницькому.

Цього дня Володимиру Чорному мало б виповнитися 48 років. Але до свого дня народження талановитий і мужній воїн не дожив, бо торік у травні загинув у бою з російськими окупантами, захищаючи рідну Україну. Пам’ять захисника усі присутні на заході вшанували хвилиною мовчання.

Ініціаторами відкриття виставки Володимира Чорного у Кропивницькому стали рідні та цивільна дружина воїна. Хоча з його творами кропивничани вже знайомі, деякі з них зберігаються у фондах Музею мистецтв, виставка — це повернення художника у рідне місто, бо він багато працював у Києві.

Більше трьох десятків картин, особисті речі, представлені в експозиції, відкривають глибину таланту нашого земляка.

Друзі, колеги, побратими Володимира Чорного сказали багато добрих слів про нього, бо для багатьох він був опорою, учителем, батьком.

- Володимир Чорний залишив творчість і обрав шлях воїна і загинув. Це була його місія. А його найдорожчі жінки — мама, сестра і кохана, обрали справу зберегти пам’ять про нього. Саме тому кропивничани можуть побачити його твори на виставці, - зазначила подруга родини Оксана Якуніна.

На виставці представлені роботи художника — глибока графіка, що демонструє українську історію, міфологію, культуру. За словами директорки Музею Мистецтв Тетяни Ткаченко-Суханової, ці роботи - готові ілюстрації до книжок, їх ще вивчатимуть мистецтвознавці.

Особиста виставка — була давньою мрією Володимира Чорного, проте за життя він її не здійснив. Тепер цю мрію втілила родина захисника, зазначила сестра художника — Олена.

Відбутися виставці допомогли кропивничани своєю емпатією і зацікавленістю до творчості земляка. На цьому наголосила кохана жінка Володимира Чорного — Олена Білецька, і подякувала містянам за увагу до події.

- Я хочу, щоб кропивничани знали більше про свого земляка і про те, що вони мають таке надбання - творчість Володимира Чорного, - каже жінка.

Щоб зберегти пам’ять про Героя-захисника, талановитого художника, його родина заснувала фонд Володимира Чорного для підтримки талановитих дітей, юних художників. Перший внесок у скриньку фонду зробили батьки воїна.

Усі охочі кропивничани можуть познайомитися з особистістю і творчістю Володимира Чорного в Музеї мистецтв. Виставка триватиме до 24 квітня цього року.

Усі новини

Новенці пам’ятають про Чорнобиль
П'ятниця, 26 квітня 2024 16:13