Питання оподаткування та касових апаратів є складними на перший погляд: у Кропивницькому ЦПП опановували секрети бухгалтерського обліку

Середа, 21 лютого 2024 16:59

Групова консультація на тему: «Звітність ФОП. Касовий апарат: важливі нюанси» відбулася у Кропивницькому Центрі підтримки підприємництва.

Допомагала розібратися в складних питаннях - експертка у сфері бухгалтерії та фінансів, підприємиця, власниця та керівниця компанії "Consulting Сenter Kropyvnytskyi: Центр бухгалтерії та фінансів", та просто неймовірно позитивна людина – Тетяна Михайленко.

Учасники зустрічі говорили про:

- ФОП. Системи оподаткування, реєстрацію та звітність.

- Касові апарати: РРО чи ПРРО. Нюанси, реєстрація, використання та штрафи.

Також, під час спілкування Тетяна Михайленко роз’яснила учасникам переваги та складнощі бухгалтерії  ФОП.

Переваги: спрощений облік діяльності, вільний доступ та розпорядження коштами, спрощений порядок реєстрації.

Необхідно враховувати: відповідальність за результати діяльності всім своїм майном, неможливість "продати бізнес", переоформити його на когось іншого, відсутня можливість спільного інвестування, реєстрація бізнесу - за місцем реєстрації ФОП.

Тетяна Михайленко наголосила на важливості КВЕДів. Перед тим, як відкрити ФОП, треба проаналізувати свій майбутній бізнес: чим плануєте займатися, від якої сфери будете отримувати основний дохід, які додаткові послуги будете надавати, ринок збуту -  Україна  чи увесь світ, чи дозволений такий вид діяльності для ФОП із врахуванням групи.

Для прикладу: ФОП другої групи може торгувати товарами, але послуги для ТОВ і юридичним особам не надає.

Для багатьох звичайних людей тема касових апаратів взагалі не дуже зрозуміла, але вона є надзвичайно важливою для підприємців! Зупинитися детально на цій  особливій темі, про яку недостатньо говорять на тренінгах, було  окремим проханням до ТетяниМихайленко  від Центру підтримки підприємництва.

Що з’ясували:

- РРО/ПРРО можна не застосовувати у випадку проведення розрахунків на реквізити свого поточного рахунку в форматі  IBAN;

- ПРРО «Вчасно.Каса» рятує багатьох підприємців;

- Електронний ключ має належати продавцю  чи працівнику, однак краще подати ключ на власника  - ФОП. Це допоможе уникнути тяганини, в разі зміни продавця чи працівника;

- Картою ключ не розраховуватися, та й випускати її необовʼязково. Головне  - відкрити рахунок для ФОП. До речі, з рахунку ФОП теж не можна витрачати кошти на власні потреби  - краще перевести кошти на особисту картку, вказавши призначення платежу «Дохід від підприємницької діяльності. Без ПДВ». Ніяких додаткових податків банк не вимагає. Це міф.

У Тетяни Михайленко надзвичайно великий досвід співпраці з підприємцями, який складається із повного бухгалтерського супроводу бізнесу від перших кроків до успішної діяльності та масштабування.

Учасники висловили щиру вдячність  Тетяні Михайленко за реальні кейси, чесну комунікацію та за проведення зустрічі навіть в укритті. 

Усі новини

Чисте місто — в чистий четвер
Середа, 1 травня 2024 17:01