Олександр Вергун: Кропивницький готовий до проходження опалювального сезону

Четвер, 24 жовтня 2024 16:47

Кропивницький повністю готовий до початку опалювального сезону: усі системи теплозабезпечення міста перевірені та знаходяться в робочому стані. На цьому наголосив  заступник міського голови Олександр Вергун під час брифінгу сьогодні, 24 жовтня.

Цьогоріч  централізоване опалення міста забезпечуватимуть 21 котельня та ТЕЦ комунального підприємства  "Теплоенергетик".

- Працюють у Кропивницькому і дві котельні на альтернативних видах палива - у міському пологовому будинку та в лікарні на Фортечних Валах, одна з яких була облаштована інвестором, - зазначив Олександр Вергун.

Підготовка до нового опалювального сезону для КП “Теплоенергетик” стартує одразу ж по закінченню поточного. Які саме це були заходи, розповів далі посадовець.

- Протягом літнього періоду “Теплоенергетик” усунув 210 пошкоджень на тепломережах, що виникли під час гідравлічних випробувань після минулого сезону. Також спеціалісти комунального підприємства перевірили 164 км теплових мереж і замінили 2,5 км труб, що вже не підлягали ремонту. Нові труби різних діаметрів були отримані частково від USAID, а частково закуплені за власні кошти підприємства.

Олександр Вергун зазначив, що фахівці "Теплоенергетика" провели значний обсяг робіт з ремонту та підготовки електросилового обладнання, котлів, насосів і фільтрів. Роботи з підготовки теплового господарства були завершені своєчасно, і тепер котельні готові до подачі тепла.

Наразі вже подано тепло в лікарню швидкої медичної допомоги та госпіталь. Очікується, що до кінця дня тепло надійде в обласну та дитячу обласну лікарні. Також розпочато пусконалагоджувальні роботи на котельні по вулиці Любомира Гузара, 6, яка обслуговуватиме мікрорайон Критого ринку. Олександр Вергун також зауважив, що ця котельня була повністю відновлена силами КП “Теплоенергетик”.

Станом на сьогодні, заклади охорони здоров'я та освіти міста готові прийняти теплоносій. У 14 із 37 закладів дошкільної освіти вже запущено індивідуальні теплові пункти. Увімкнули тепло і ті садочки, де встановлено електроопалення.

У житловому секторі проведені поточні ремонти, тепломережі заповнюються, і керуючі компанії вже приймають теплоносій.

Єдиною умовою для загального початку опалювального сезону для всього міста є температурний режим — наповну котельні запрацюють, якщо температура повітря опуститься нижче 8 Сº впродовж трьох діб.

Щодо стану дорожнього господарства, то як зауважив Олександр Вергун, спеціальна техніка пройшла техогляди, і підприємство, що займається утриманням вулично-дорожньої мережі міста “Універсал-2005”, забезпечене необхідною протиожеледною сумішшю.

Олександр Вергун також відзначив, що населення міста належно  розраховується за тепло. А от найбільшим боржником міста, за його словами, залишається Льотна академія НАУ, яка має заборгованість у 20 мільйонів гривень за минулі опалювальні сезони. Олександр Вергун наголосив, що ці кошти є  сьогодні важливими для підприємства і це вагома причина  звертатися до суду.

Також на брифінгу було порушено питання модернізації тепло господарства Кропивницького. Заступник міського голови нагадав, що влітку була захищена нова схема теплопостачання міста, згідно з якою планується побудувати 11 блочно-модульних котелень на території, яку облуговує Південно-Західна котельня. Окрім цього в планах - реконструкція мереж, зокрема, перша гілка від Кропивницької ТЕЦ до вулиці Полтавської, друга -  вздовж річки Інгул до обласної податкової. Загальна вартість реалізації проєкту нової схеми теплопостачання міста оцінюється в 4,5 мільярда гривень і розрахована вона на 10 років.

Усі новини