Науковці музею Карпенка-Карого у Кропивницькому: Рідна мова на часі!

П'ятниця, 22 лютого 2019 12:30

У Кропивницькому науковці музею І.К. Карпенка-Карого завітали з нагоди Міжнародного дня рідної мови до учнів НВО ЗНЗ І-ІІІ ступенів № 1, щоб розповісти, як відомі українські громадські діячі ХІХ століття відстоювали права та статус української мови.

Вчитель української мови та літератури Людмила Калкіна ознайомила школярів з історією виникнення свята, яке було започатковане у листопаді 1999 року на ХХХ-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі. В Україні День рідної мови відзначають із 2000 року.

Музейники зацікавили старшокласників історією життєвого і творчого шляху Івана Карповича Тобілевича (Карпенка-Карого) - драматурга, актора та громадського діяча, який за часів російського царату робив усе можливе для збереження і розвитку української мови.

Учні 9-11 класів дізналися про маловідомі факти життя драматурга. Найбільше школярів зацікавили світлини Івана Тобілевича часів його перебування у Єлисаветграді та інформація про лист на захист української мови, який у 1880 році громадські діячі міста: Іван Тобілевич, Надія Тарковська, Олександр Тарковський, Марко Кропивницький, Євген Чикаленко та інші, написали до відомого літературознавця, академіка Петербурзької Академії наук Олександра Пипіна.

Усі новини