«Мистецькі вихідні» у Кропивницькому користуються популярністю у мешканців і гостей обласного центру

Четвер, 5 жовтня 2017 16:53

Культурно-мистецька акція «Мистецькі вихідні» набула великої популярності у Кропивницькому а її заходи відвідали багато кропивничан та гостей міста. Це відзначила заступник начальнику відділу культури і туризму Неля Чорна під час наради міського голови з керівниками виконавчих органів міської ради.

- Кропивничани вже знають, що з травня по вересень, щосуботи, у парку культури та відпочинку «Ковалівський» є можливість насолоджуватись справжніми світовими хітами і неперевершеною грою муніципального духового оркестру, а також захоплюючими виступами учнів і викладачів музичних шкіл обласного центру, - відзначила Неля Чорна. - Малеча, школярі, молодь брали участь в ігрових програмах, майстер-класах, літературних вікторинах, підготовлених працівниками бібліотек-філій міської централізованої бібліотечної системи. Нинішнього року ми розширили наші творчі можливості і на загал були представлені презентації музейних закладів міста. Наукові співробітники художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна, літературно-меморіального музею І.К.Карпенка-Карого, музею музичної культури ім. К.Шимановського підготували тематичні виставки та акції, що популяризують творчість відомих земляків - художників, письменників, поетів, музикантів, провели вікторини, екскурсії, конкурс дитячого малюнку на асфальті, участь в якому, до речі, взяли навіть дорослі та багато інших цікавих конкурсів.

У рамках реалізації проекту відділ культури і туризму випустив спеціальні флаєри з інформацію про культурно-мистецькі акції у Кропивницькому. Завдячуючи «Мистецьким вихідним», світ побачило друге видання книги краєзнавця Юрія Матівоса «Вулицями рідного міста», яке користується надзвичайною популярністю серед туристів.

Другий рік поспіль спеціалісти відділу спільно з обласним центром туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді проводять туристсько - краєзнавчий фестиваль. Цього року він мав назву «Люби і знай свій рідний край». Заходи фестивалю розпочалися з виконання спільної руханки на літньому майданчику парку під

керівництвом учасниці Олімпійських ігор, іменитої гімнастки Валентини Голенкової. Цікава та різноманітна програма була розрахована на усі вікові категорії: спартакіада з велотуризму та спортивного туризму, квест зі спортивного орієнтування, мотузковий парк, скеледром, ігротека, практичне надання «першої медичної допомоги» під час туристичних походів. На фестивалі були представлені музейні експозиції та презентації туристичних фірм. Після напружених змагань особливо смачною стала справжня туристична каша, якою частували організатори спортивного свята. По закінченні фестивалю усі охочі взяли участь у пішій екскурсії містом.

Іще одною знаковою подією в культурному просторі міста став проведений у співпраці галереї «Єлисаветград», управління освіти, відділу сім’ї та молоді, управління економіки «Фестиваль дитячої творчості» на вулиці Дворцовій. В рамках фестивалю діти разом з відомими майстрами пензля вчилися писати картини в архітектурному жанрі.

Родзинкою цьогорічного фестивалю стало обопільно цікаве спілкування юних талантів з іменитими митцями з України, Китаю та Білорусії та їх участь у майстер-класах.

Все більшої популярності під час відпочинку набувають піші екскурсії містом. Цього року було розширено ареал екскурсійних відвідувань об’єктів культурної спадщини. Так, у супроводі досвідченого екскурсовода музею музичної культури ім. К. Шимановського, лауреата премії імені Ястребова Олени Класової мешканці і гості міста мали можливість помандрувати вулицями історичного центру і послухати не тільки цікаві розповіді про історію нашого рідного міста, про його архітектуру, культуру, освіту, про розвиток промисловість, а й міфи та легенди, пов’язані з ним.

У рамках «Мистецьких вихідних» в академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Марка Кропивницького з нагоди Дня незалежності та Дня Конституції України відбулися безкоштовні концерти міського професійного духового оркестру, які користувалися великою популярністю серед кропивничан.

Нинішній рік запам’ятається ще однією цікавою справою. За підтримки відділу культури і туризму стартував один із проектів-переможців конкурсу «Громадський бюджет» - проект «Кінотеатр під відкритим небом». Щосуботи, на літньому майданчику Ковалівського парку безкоштовно демонструються фільми та мультфільми.

Всього, протягом трьох місяців «Мистецькі вихідні» відвідали понад 5 тисяч мешканців та гостей міста, а в екскурсіях взяли участь 340 дорослих та юних кропивничан.

- Підбиваючи результати реалізації проекту, можна констатувати, що «Мистецькі вихідні» - потрібний, якісний, іміджевий проект, який не лише сприяє цікавому відпочинку кропивничан, а й спонукає їх знати історію рідного краю, підвищує духовний і культурний розвиток, - наголосила Неля Чорна. - Наступного року ми плануємо не просто продовжити реалізацію, а плануємо розширити коло задіяних у проекті учасників та об’єктів культурної спадщини, адже Кропивницький – місто мистецьке, місто театральне, місто танцювальне і місто молодих творчих талантів.

Усі новини