Контроль за самоізоляцією і станом здоров’я тих, хто повернувся з інших держав у Кропивницькому буде суворим

Четвер, 26 березня 2020 18:03

Хворих на коронавірусну інфекцію у Кропивницькому станом на сьогодні, 26 березня, не виявлено. На цьому наголосила начальник управління охорони здоров’я міської ради Оксана Макарук під час позачергового засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

- У закладах охорони здоров’я обласного центру запроваджено суворий протиепідемічний режим, підготовлений план перепрофілювання відділень у разі несприятливого розвитку ситуації, - відзначила Оксана Макарук. – Базовий для лікування хворих на COVID-19 заклад – Центральна міська лікарня на Фортечних валах вже сьогодні готова до прийому 125 пацієнтів, ще 130 ліжок є у резерві лікарні – в терапевтичних відділеннях. На території лікарні створені всі умови для обсервації медичного персоналу, для цього відведено паліативне відділення зі зручними палатами та власною кухнею. Ізоляція контактних осіб буде здійснюватися у приміщенні колишньої МСЧ №19 – тут готові до прийому 100 ліжок. Розглядається можливість використання для обсервації тих, хто контактував іх хворими на коронавірус і приміщення готелю «Турист». Воно зручне своєю географічною наближеністю до інфекційного стаціонару ЦМЛ.

Тест – системи  для визначення COVID-19 вже є в наявності в обласному лабораторному центрі, експрес-тести мають надійти найближчим часом, їх розподілять, у тому числі, і серед міських закладів охорони здоров’я для оперативного діагностування хворих з клінічними симптомами корона вірусної інфекції.

Комісія своїм рішенням доручила управлінню охорони здоров’я забезпечити проведення верифікації спроможності надання медичної допомоги пацієнтам з COVID-19 всіма закладами охорони здоров’я, відповідно до схем їх перспективного перепрофілювання у разі масового надходження хворих на корона вірусну інфекцію та затвердити перелік таких закладів охорони здоров’я.

Крім того, буде продовжено опрацювання переліку об’єктів соціальної сфери на території міста: готелів, гуртожитків різних форм власності, які можуть бути перепрофільовані для обсервації контактних осіб з метою їх обстеження та здійснення медичного нагляду, а також для тимчасового розміщення відповідного медичного персоналу.

Окремо, рішенням комісії, поставлено завдання  забезпечити організацію проведення медичного і санітарного огляду осіб, які прибули до міста із  території інших держав шляхом опитування за клініко-епідеміологічними показаннями та, при необхідності, провести дослідження на виявлення антитіл до коронавірусу SARS-CoV-2 з використанням швидких тестів відповідно до галузевих стандартів медичної допомоги. За особами, які перебувають на самоізоляції буде встановлений медико-санітарне спостереження протягом 14 днів  та контроль за дотриманням ними зобов’язань. 

У разі порушення громадянами зобов’язань щодо самоізоляції, інформація про них буде надана до територіальних органів  Національної поліції, що дислокуються на території міста для вжиття заходів, спрямованих на усунення загроз життю та здоров’ю мешканців міста.

 

Усі новини