Газове чи електричне? Дозволи на облаштування якого автономного опалення надають у Кропивницькому

Середа, 24 липня 2024 16:59

Чи надають дозвіл жителям Кропивницького на облаштування автономного опалення, як працює комісія, що приймає рішення про відключення від централізованого опалення, де власникам квартир із електроопаленням поновити документи, необхідні для оформлення пільгового тарифу на електроенергію — на ці запитання відповів заступник міського голови Олександр Вергун.

Посадовець повідомив, що комісія, яка надає дозволи на відключення від централізованого опалення, в міжопалювальний період продовжує працювати без змін.

- Цього року вже відбулося два засідання. Дозволи на відключення від централізованого опалення надають власникам квартир у тих житлових будинках, де більше 50% мешканців уже встановили індивідуальне опалення. Це зазначено і в Схемі теплопостачання, що такі будинки треба від’єднувати від централізованого теплопостачання і встановлювати індивідуальне опалення. Утім сьогоднішня ситуація в енергосистемі внесла свої корективи, тому комісія рекомендує встановлювати газове опалення, аніж електричне, - повідомив Олександр Вергун.

За словами посадовця, 70% заявників на облаштування автономного опалення просять дозволу саме на електричне. Але у нинішній ситуації з енергетикою користуватися ним неможливо і яка буде перспектива — невідомо. Тому комісія рекомендує власникам квартир встановлювати газове опалення. Цього року комісія вже розглянула близько 350 заяв на відключення від централізованого опалення.

Багато кропивничан, які встановили раніше електроопалення, нині хочуть скористатися пільговим тарифом, але документів, які узаконюють це опалення, немає. Вони звертаються за допомогою у міську раду.

- Люди хочуть отримати копії дозволів, витягів, актів про відключення з 2000 років, але таких документів у Кропивницькій міській раді немає. Але ми радимо власникам квартир звертатися в Кіровоградобленерго, там дадуть перелік документів, які потрібно зібрати для отримання права на пільговий тариф. Або ж звертатися до підприємств, які встановлювали їм електроопалення, щоб їм надали необхідні документи, - пояснив Олександр Вергун.

Усі новини