Екскурс в історію заводу “Ельворті”: У Кропивницькому презентували віртуальну виставку до 150-річчя створення підприємства

Середа, 24 липня 2024 17:15

У Кіровоградській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Дмитра Чижевського сьогодні, 24 липня, відбулася презентація віртуального інформаційно-просвітницького виставкового проєкту «Залізний вершник українських полів», присвячена 150-річчю заснування АТ «Ельворті» та 270-річчю заснування міста Кропивницького. Участь у історичному екскурсі взяли заступник міського голови Олександр Мосін, заступник начальника ОВА Юрій Миколаєнко, заступник голови обласної ради Юрій Семенюк, голова правління, генеральний директор АТ “Ельворті” Сергій Калапа, краєзнавці, ветерани підприємства.

Гості привітали колектив підприємства і всіх кропивничан із ювілейними датами, які ми відзначаємо цього року і подякували працівникам бібліотеки імені Чижевського, Державного архіву Кіровоградської області, музейного фонду підприємства “Ельворті” за створення цікавого і пізнавального інформаційно-просвітницького проєкту.

- Історія нашого міста нерозривно пов’язана з історією заводу “Ельворті”. Колись воно зародилося з невеликих майстерень і виросло у велике потужне підприємство, яке стало основою для розбудови нашого міста. Завод “Ельворті” півтора століття не тільки виробляв якісну сільськогосподарську техніку, а й ініціював розвиток соціальної складової життя обласного центру. Трудові династії кількох поколінь пов’язують своє життя і з підприємством, і з Кропивницьким. Щира подяка керівникам підприємства минулих років і нинішнього часу за збереження історії заводу “Ельворті”, її популяризацію, за те, що розповідають про місто Кропивницький і його промислові флагмани всьому світу, - відзначив у вітальному слові Олександр Мосін.

Інформаційно-просвітницький виставковий проєкт «Залізний вершник українських полів» розповідає про важливі сторінки в економічній історії України, пов’язані передусім з англійськими підприємцями братами Робертом і Томасом Ельворті, які в 1874 році заснували тодішньому Єлисаветграді приватну майстерню з ремонту сільськогосподарських знарядь. Від ремонтної майстерні поступово підприємство стало основним промисловим центром із виготовлення сівалок та іншої сільськогосподарської техніки.

Проєкт стане цікавим історичним посібником для навчальних закладів та для усіх охочих, хто цікавиться історією рідного міста.

Усі новини