Дистанційні класи з українознавчим компонентом у Кропивницькому: особливості навчання

Середа, 25 вересня 2024 17:10

У Кропивницькому другий рік поспіль на базі комунального закладу «Ліцей «Максимум» Кропивницької міської ради» для учнів, які виїхали з України внаслідок повномасштабного вторгнення російської федерації і здобувають освіту одночасно в закладах освіти країни перебування та України, відкриті  дистанційні класи з українознавчим компонентом.

Як повідомила начальниця управління освіти міської ради Лариса Костенко, у 12 таких класах навчаються 166 учнів.

У серпні 2023 року в Україні затвердили типову освітню програму, яка передбачає вивчення предметів українознавчого компонента: українська мова та література, історія України та вступ до неї, географія України, «Захист України», «Я досліджую світ», правознавство. 

На вивчення кожного предмета відводиться певна кількість годин. І в українознавчому класі вона менша, тобто діти займаються за скороченою програмою.

Оцінки за інші предмети, які викладають і в українських, і в закордонних школах, перезараховуватимуть, коли учень досягне нового освітнього рівня, тобто у випускних 4-му, 9-му та 11-му класах.

Утім, якщо дитина повертається з-за кордону до України, оцінки перезарахують у будь-якому випадку. Для цього МОН розробило шкалу переведення відповідно до системи оцінювання країн, у яких наразі проживає більшість дітей із України.

- Такий формат освіти для своєї дитини тепер можуть обрати батьки, які прагнуть, щоб вона й надалі навчалася в українській системі, отримала документ про освіту і не втрачала звʼязку з батьківщиною, - відзначила Лариса Костенко.

Усі новини