«Безпека громадян під час воєнного стану – наш обов'язок і одне з головних завдань на сьогодні», - військовослужбовиця Національної гвардії старший лейтенант Віта

Вівторок, 16 січня 2024 15:40

У період воєнного стану безпекова ситуація на тилових територіях має важливе значення. Підрозділи Національної гвардії продовжують забезпечувати заходи правового режиму воєнного стану на території України. Про роботу патрульних військових нарядів нацгвардійців, про особливості служби та про особистий професійний вибір — розмова з військовослужбовицею Національної гвардії старшим лейтенантом Вітою.

- Пані Віто, на вулицях Кропивницького ми бачимо військові наряди, які патрулюють місто. Вони патрулювали місто і до повномасштабної війни. Скажіть, як змінилися завдання нацгвардійців за 2 роки воєнного стану?

- Одним із головних завдань патрульних підрозділів Національної гвардії було і залишається забезпечення безпеки наших громадян. Звісно, що з початку війни службовий графік тав більш щільним і ми у рази підвищили свою пильність стосовно порушень правопорядку. Це стосується передусім громадян, які можуть мати при собі незареєстровану або незаконну зброю та боєприпаси, заборонені речовини. Зупинки підозрілих громадян та поверхневі перевірки – не примха, а сувора необхідність. Тим, у кого із законом все гаразд, хвилюватись немає про що.

Окрім цього, гвардійці беруть участь у заходах контрдиверсійної боротьби на території області, разом з побратимами з силових та правоохоронних структур. З метою більш ефективного виконання службово-бойових завдань щодобово залучаються кінологи зі службовими собаками, які здійснюють перевірку транспортних засобів, залучаються до пошукових заходів з метою виявлення зброї, набоїв та вибухових речовин, а також пошуку диверсійно-розвідувальних груп противника.

- Які правопорушення ваші підрозділи найбільше виявляють останнім часом?

- На першому місці – порушення громадського порядку. На другому – виявлення заборонених речовин при поверхневій перевірці. Після виявлення правопорушень на місце викликаємо працівників Національної поліції  для фіксації адміністративного чи кримінального правопорушення.

- Який випадок пригадаєте сьогодні, який запам'ятався?

- Насправді випадків, які залишилися у пам'яті, багато. Кожне патрулювання — це окрема історія, бувають випадки, коли патрульні рятують життя людей, а бувають навіть курйозні. Виділю один. До нас звернулися батьки хлопця, який зник. Самі вони переселенці з тимчасово окупованої території. Ми знайшли підлітка на вокзалі, він збирався їхати додому до своєї дівчини.

У нашому підрозділі несуть службу як молоді, так і досвідчені військовослужбовці. Всі вони вже звикли до напружених службових буднів, до того, що фактично не мають часу на дозвілля. Для нас святкові дні проходять, як правило, на службі. Але у країні війна і кожен гвардієць розуміє долю своєї відповідальності за безпекову ситуацію в країні. Громадянам можемо сказати: ви можете завжди покластися на нас, завжди довіряти. Ми не підведемо!

- За результатами Всеукраїнського опитування для консультативної місії Європейського Союзу в Україні рівень довіри до правоохоронних структур у 2023-му році очолила Національна гвардія. Як вважаєте, чому і як Ви відчуваєте довіру від пересічних людей?

- Почну з довіри людей. Всі мої побратими та посестри – звичайні хлопці та дівчата. Втім, в Нацгвардії кожен з них невипадково. І справа не тільки у ретельному відборі до наших лав. У гвардійців присутнє почуття справедливості, бажання захистити, прагнення до торжества закону. Люди на вулицях часто звертаються до нас із різними проханнями по допомогу: від підказати адресу до прохання знайти дитину, яка заблукала. Деякі говорять, що коли бачать на вулиці наші наряди, стає якось спокійніше. Ну а в цілому довіра до Національної гвардії формується від внеску кожного  у загальну  справу забезпечення безпеки у державі.

- Ви ще зовсім молода, а вже маєте офіцерське звання і керуєте підлеглими. Що вплинуло на Ваш професійний вибір і чи не важко жінці нести військову службу?

- Я закінчила військову академію і в 21 рік за розподілом приступила до служби в Національній гвардії України. Уже два роки я — військовослужбовиця. На мій професійний вибір дуже вплинув старший брат, який теж закінчив військову академію. За його прикладом я обрала навчальний заклад і професію. Мама зразу не дуже схвалила мій вибір, але згодом прийняла. Зараз ми обоє служимо в Нацгвардії, але в різних підрозділах. Чи важка служба? Я вже звикла до труднощів, а до того ж поряд зі мною - відповідальні колеги, які завжди підтримають і допоможуть. Я свій професійний вибір зробила свідомо і не шкодую про це.

Усі новини

Чисте місто — в чистий четвер
Середа, 1 травня 2024 17:01