Бережімо первоцвіт!

Четвер, 22 лютого 2024 16:08

Щойно з’являються перші сонячні промені, у наших лісах з'являються тендітні первістки оновленої землі – первоцвіти. Рослини, які квітнуть навесні, завжди привертають до себе увагу своєю красою і тим, що це перші розквітлі рослини після довгої зими.

На жаль, часто їх збирають, складаючи у букети напередодні весняних свят. Прикро, що на вулицях, ринках та трасах з’являться продавці червонокнижних весняних квітів. Люди добре знають якої шкоди завдають природі, але, з року в рік цим займаються.

Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько
500 видів. Більша частина первоцвітів занесена до Червоної книги України. Вони підлягають суворій охороні: їх не можна зривати, викопувати чи в інший спосіб використовувати частини цих рослин.

Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. Також, нерідко квіти вириваються з цибулинками, що призводить до повного знищення рослини. Зірвавши три рослини первоцвіту – означає, що ви загубили 45-60 насінин, які в майбутньому дали б нове покоління.

Масове знищення ранньовесняних рослин з метою продажу призводить до зменшення їх кількості в природі, а згодом й до повного зникнення.

Слід пам’ятати, що здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону Книгу України» та згідно з вимогами Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами.

Будьте свідомими і не губіть декоративні дикоростучі рослини лише задля примхи насолодитися їх запахом і красою. Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті лісу як природного комплексу, є їх невід’ємною частиною. Зниклі види, які «творились» природою десятки тисяч років неможливо відродити.

Департамент містобудування та земельних ресурсів Кропивницької міської ради звертається до мешканців Кропивницької міської територіальної громади з проханням проявити екологічну свідомість, відмовитись від збирання та купівлі первоцвітів. Необхідно усвідомлювати, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті природного угрупування і потребують нашого захисту.

Кожен свідомий громадянин повинен з відповідальністю ставитись
до природи. Бережімо природу навколо нас!

Усі новини

Чисте місто — в чистий четвер
Середа, 1 травня 2024 17:01