Андрій Райкович: я щиро вдячний кожному медику на передовій боротьби з коронавірусом у Кропивницькому

Понеділок, 13 квітня 2020 18:23

Станом на  13 квітня в обласному центрі зафіксовано 113 випадків захворювання COVID-19. Оперативна статистика свідчить, що майже половина з них-медичні працівники. Від початку епідемії по місту зареєстровано 5 летальних випадків.  Із пневмонією в інфекційному відділенні ЦМЛ  перебувають 80 осіб. Це дорослі люди -  всі вони проходять лікування в Центральній міській лікарні. П’ять з них перебувають у відділенні інтенсивної терапії. Одночасно, у лікарні на Валах на робочому місці цілодобово в умовах обсервації  трудяться 18 медичних працівників.

- Я хочу від імені громади висловити їм і всім бригадам, які зараз перебувають на передовій боротьби з небезпечною хворобою, щиру подяку і низький уклін. Не важко уявити рівень небезпеки, якщо більше 80 медпрацівників, які контактували із хворими, перебувають на самоізоляції, - відзначив міський голова Кропивницького Андрій Райкович. -  Саме тому я поставив чітке завдання управлінню охорони здоров'я міської ради оперативно визначити додаткову потребу у захисних костюмах та дезінфікуючих засобах не лише для базової лікарні, а й для всіх закладів охорони здоров'я міста, зокрема для сімейних лікарів.  
На визначеній госпітальній базі ми активізуємо також розгортання запланованої кількості додаткових ліжок - на випадок різкого збільшення кількості інфікованих хворих.

У той же час міський голова звернувся до керівників торгівельних закладів, власників ринків, підприємців, які орендують ринкові площі з вимогою неухильно дотримуватися правил карантинних заходів на території Кропивницького.

- Увесь товар має бути захищеним спеціальною плівкою. Торгівельні приміщення, ряди повинні щодня дезинфікуватися по кілька разів, - наголосив очільник міста. -  Ви зобов'язані забезпечити соціальну дистанцію між покупцями. Зокрема, в торговельних приміщеннях не може бути менше 20 квадратних метрів на одного покупця.
Продавці мають бути в масках і рукавичках. Жодного покупця без маски не обслуговувати. Товари м'ясо-молочної групи повинні перевірятися ветеринарними лікарями. Без лабораторної довідки реалізація такої продукції забороняється.
Введення режиму надзвичайної ситуації стане додатковим стимулом для ліквідації на території Кропивницького такого ганебного явища, як продаж продуктів з асфальту.
-  Про стихійну торгівлю місто має забути! – був категоричним у своєму зверненні міський голова. -  Саме у таких місцях віруси небезпечні найбільше, а коло контактних осіб на подібних стихійних ринках встановити найважче, що зводить до мінімуму шанс почати лікування і ізоляцію хворих на ранніх стадіях захворювання.

У Кропивницькому створена база для обсервації громадян. Таким місцем для ізоляції осіб, які прибули з-за кордону, визначено готель “Турист”. Станом на 13 квітня тут, в окремих номерах, ізольовано двоє громадян.
Міська влада забезпечила виконання необхідних підготовчих робіт у цьому закладі: комунальні служби попередньо прибрали приміщення, дезинфікували їх. Готелю передано усі необхідні засоби індивідуального захисту, інвентар та засоби дезинфекції номерів.

- Запевняю громаду міста, всіх вас, дорогі земляки, що міська рада щоденно, системно працює, аби якомога краще організувати всі ланки життєдіяльності міста в умовах надзвичайної ситуації, - наголосив Андрій Райкович. - Так, не скрізь, на жаль, виходить швидко і ефективно. Підказуйте нам, телефонуйте на “гарячу лінію”, спілкуйтеся на на ших сторінках у соціальних мережах. Ми обов’язково відреагуємо. З такою бідою наше покоління зіштовхнулось вперше, тому досвіду, гіркого досвіду, набуваємо, як кажуть на марші. Але я вірю в кожного із вас, у вашу свідомість, холодний розум і бажання бути живими і здоровими.
Зробимо разом все можливе, щоб пандемія відступила! І будьте здорові!

 

Усі новини