Андрій Райкович: 2022 рік стане стартом реконструкції теплопостачання в Кропивницькому

Понеділок, 1 листопада 2021 11:59

Перебіг опалювального сезону у Кропивницькому став одним із головних питань порядку денного апаратної наради міського голови Андрія Райковича з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 01 листопада.

- Сьогодні починається останній осінній місяць. Йому передувала складна підготовча декада до запуску тепла у місті. Це було непросто, зважаючи на наші вкрай зношені мережі, критичні потужності ТЕЦ, складний поточний фінансовий стан “Теплоенергетика”. І все одно, з 15 жовтня, крок за кроком, попри всі перепони, ми включили обидві головні котельні, від них лінійні котельні і почали подавати тепло у медичні заклади, до шкіл, садочків і на житловий фонд, - відзначив Андрій Райкович. - Не замовчуємо, що паралельно латали нові пориви, така ситуація спостерігається уже декілька десятків років, мережі зношуються, нам треба більш активно та інженерно-грамотно розробляти проєкти модернізації системи в цілому - 2022 рік повинен стати стартом реконструкції теплопостачання у Кропивницькому.

У цьому контексті згадав очільник міста і про візит минулого тижня до Кропивницького  Прем'єр-міністра України. 

- Я про увесь спектр наших проблем із теплоенергетикою інформував Прем'єр-міністра України під час його робочої поїздки.  Він був на нашій ТЕЦ і переконався, що це об'єкт з давньою історією. Йому майже 100 років,і це  не просто морально, а і фізично зношене теплогенеруюче підприємство. Ми показали і довели, що якраз наш орієнтир на реконструкцію системи теплопостачання єдино правильний. Ми заручилися підтримкою Кабміну,  Прем'єр-міністра, профільного міністра і в питаннях взаємостосунків із НАК “Нафтогаз”. Для нас ключове  завдання на новий рік — оновлення тепломереж і будівництво нових теплогенеруючих потужностей, - наголосив Андрій Райкович.

Далі міський голова детальніше зупинився на планах щодо модернізації теплопостачальної системи в місті.

- Я не раз говорив, що на нас чекає, напевно, наймасштабніша і вкрай необхідна громаді програма соціально – економічного розвитку обласного центру . Це вартісний проєкт! Це - сотні мільйонів! Ми підійшли до його реалізації, виконавши низку необхідних кроків. Міська влада впродовж двох років перебуває у партнерському діалозі зі спеціалістами USAID, зараз чекаємо від них проєкт схеми теплопостачання. Одночасно самі працюємо над початковим етапом впровадження її у життя. За подібну роботу ніхто раніше не брався і не думав. Легше було хаотично і бездумно відключати абонентів від централізованого опалення, нічого не вкладати в модернізацію - старалися з мінімальними інвестиціями отримати максимальний прибуток. Віддали 2/3 опалення міста в оренду, щоб не перейматися цими проблемами, лінійні котельні довели майже до аварійних режимів роботи без інвестування, тому інженерні питання в перерахунку на фінансові сьогодні коштують більше 900 мільйонів гривень  боргів.

Модернізація системи теплопостачання у Кропивницькому не означає, що менше уваги необхідно приділяти тепло модернізації будівель. Але для цього у сфері житлового фонду необхідно набагато активніше працювати над створенням ОСББ, адже саме завдяки цій формі господарювання можна залучати і необхідні пільгові кредитні ресурси, і брати участь  в інших інвестиційних  програмах з утеплення будинків.

Сьогодні процес подачі  тепла у місті є штатним, але не без поривів. Тому міський голова вимагає посиленої уваги у роботі інженерних служб — чітко дотримуватися режимних показників, не допускати надмірного підвищення тиску в мережах, гідроударів та закорковування трубопроводів. 

Андрій Райкович також  подякував всьому колективу КП “Теплоенергетик” за посилену роботу при входженні міста в опалювальний сезон, принагідно він вибачився перед кропивничанами за тимчасові незручності:

- Я вибачаюсь перед містянами за незручності, але наше місто - не виняток, застаріла система теплопостачання -  хвороба загальна і потребує негайного вирішення. Що ми й почнемо робити із наступного року.

Усі новини