Живописний всесвіт Анатолія Янєва в музеї Олександра Осмьоркіна

Вівторок, 16 жовтня 2018 17:08

Напередодні Дня художника у Кропивницькому в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна відкрилася персональна виставка творів відомого митця заслуженого художника України Анатолія Янєва та відбулася презентація каталогу «Живописний всесвіт Анатолія Янєва».

Виставка організована в рамках започаткованого музеєм мистецького проекту «В майстерні художника», який має на меті популяризацію творчості художників-земляків і передбачає влаштування персональних виставок та видання каталогів з мистецтвознавчими статтями про митців, їх роздумами про образотворче мистецтво та власну майстерню, репродукціями творів, які яскраво відображають творчі пошуки.

Янєв Анатолій Микитович народився на Кіровоградщині, випускник Київського державного художнього інституту (нині Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури України), успішно працював художником-живописцем у Кіровоградських художньо-виробничих майстернях Художнього фонду Української РСР, а згодом передавав свій досвід юним художникам, викладаючи в Центральноукраїнському державному педагогічному університеті імені В.Винниченка та дитячій художній школі ім. О.Осмьоркіна. Але головним для нього завжди була і є творчість. Учасник обласних, всеукраїнських та зарубіжних художніх виставок, неодноразово презентував персональні виставки в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського, обласному художньому музеї, художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна та галереї «Єлисаветград». Його твори зберігаються в Дирекції виставок Міністерства культури України, музеях та приватних збірках. Він є першим лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція», а в 2013 році отримав високе звання «Заслужений художник України».

Слід зазначити, що мистецький доробок заслуженого художника України Анатолія Янєва яскраво відображає еволюційні процеси в класичному реалістичному живопису, традиції якого художник впевнено впроваджує у сучасності, постійно перебуваючи в пошуку нових форм виразності, які б допомагали ще більш глибоко розкривати образ людини і світу, в якому вона живе. «Кольорові гами пишуться так само, як і музичні, на основі знань і законів, за допомогою них реалізуються бажання та почуття», - зазначає талановитий художник Анатолій Янєв в інтерв’ю, опублікованому в каталозі виставки «Живописний всесвіт Анатолія Янєва».

На нинішній персональній виставці представлено 45 живописних творів з авторського зібрання, написаних митцем в основному в останні два роки, та з музейної колекції, а також графічні портретні доробки 1980-х рр., які, до речі, експонуються вперше.

На відкриття виставки до Анатолія Янєва завітало чимало колег та шанувальників його творчості. Привітали митця з вернісажем головний спеціаліст відділу культури і туризму Міської ради міста Кропивницького Вікторія Петринська, голова обласної організації Національної Спілки художників України Андрій Хворост, представники обласного художнього музею, власник галереї «Єлисаветград», з якою тісно співпрацює митець, Микола Цуканова, директор музичної школи №1 ім. Г.Г.Нейгауза Євгенія

Малявкіна та завідуючий відділом образотворчого мистецтва школи мистецтв член НСХУ Юрій Вінтенко, який подарував випущену в минулому році ювілейну монету з зображенням «альма-матер» художника – «100 років Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури України». Музичним вітанням стали композиції у виконанні квінтету «Мініатюра» у складі викладачів музичної школи №3, яку довгий час очолювала, а нині працює викладачем, дружина митця Тамара Янєва, яка надихає художника до творчості.

Справжнє мистецьке свято відбувалося в той день у музеї - художники вільно і безпосередньо спілкувалися, згадуючи свою творчу працю в художньому комбінаті, а ще цікавилися у Анатолія Янєва, де він бере «натуру» для своїх жіночих образів в стилі «ню», яких чимало представлено в експозиції виставки, і все це під чарівні звуки меморіального роялю, на якому музикував заслужений художник України Сергій Шаповалов. А ще були автографи неперевершеного живописця заслуженого художника України Анатолія Янєва на презентованому каталозі з його доволі відвертим інтерв’ю щодо мистецтва зокрема і життя взагалі, що упорядкував куратор виставки – провідний науковий співробітник музею, фаховий мистецтвознавець і також заслужений художник України Андрій Надєждін, та звичайно фотосесія біля будівлі музею, який не лише зберігає, а й продовжує традиції зодчого Якова Паученка, про які його племінник художник Олександр Осмьоркін писав, що в їх будинку завжди панувала атмосфера творчості.

Тож, запрошуємо мешканців та гостей міста завітати до художньо-меморіального музею О.О.Осмьоркіна і, поринувши у живописний всесвіт заслуженого художника України Анатолія Янєва, насолодитися мистецьким буттям і надихнутися на майбутнє зі світлими думками.

Чернова Віта, директор

художньо-меморіального

музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини