Живописні експромти Сергія Шаповалова в музеї Осмьоркіна

Понеділок, 19 жовтня 2020 16:23

У Кропивницькому, в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна відкрилася надзвичайно яскрава, барвиста, колоритна виставка творів відомого митця Заслуженого художника України Сергія Шаповалова.

Персональний вернісаж під символічною назвою «Живописні експромти Сергія Шаповалова» експонується в рамках музейного мистецького проєкту «В майстерні художника».

Сергій Шаповалов – випускник Київського державного художнього інституту, нині Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури, за спеціальністю «живопис» (1974). Багато років успішно працював художником-живописцем в Кіровоградських художньо-виробничих майстернях Художнього фонду Української РСР. Виставкову діяльність розпочав з 1981 року. Учасник міських, обласних, всеукраїнських та зарубіжних виставок – Всеукраїнські художні виставки «Мальовнича Україна» до Шевченківського свята «В сім’ї вольній, новій» (1986-2019), Всеукраїнська художня виставка «Наш час - наш простір» (2008), Міжнародна виставка-бієнале «Імпреза-89» Івано-Франківськ, Художня виставка «Нью-Йорк. Інтер-ЕКСПО 2002» США. Має чимало персональних виставок і не лише в Кропивницькому, а й в  Київі в Національному музеї Тараса Шевченка і навіть в Гвадалахарі (Іспанія). Його твори є окрасою колекцій художніх музеїв та приватних збірок в Україні та за кордоном.

У 2008 році Сергій Шаповалов був удостоєний почесного звання «Заслужений художник України». За поданням колективу музею у 2011-му представлявся на міській Дошці пошани в номінації «Кращий діяч мистецтв». Є лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «національна традиція» (2006) та  міської художньої премії імені Бориса Вінтенка (2020). З нагоди 265-ї річниці заснування нашого міста у 2019 році отримав Відзнаку Міської ради та Виконавчого комітету Кропивницького «За заслуги» ІІ ступеню.

В творчості Сергій Шаповалов надає перевагу реалістичній манері живопису, мистецьким жанрам натюрморту і пейзажу. Свої живописні доробки він створює у техніці пастозного живопису, що є своєрідною візитівкою художника. Недаремно митця називають Поетом степової райдуги, адже саме барвистою веселкою насичені його твори, що вражають глядачів експресією виконання і невичерпним оптимізмом.

Ось як розповідає про свою творчість сам художник під час інтерв’ю в його майстерні, опублікованому в каталозі виставки:

«Живописцем я усвідомив себе, навчаючись в Одесі, а малюванням займаюся з дитинства. Я малюю відразу, без ескізів, сплеском кольорових співвідношень.  Коли малюю на пленері в саду, то все набагато краще виходить. Я люблю ромашки, сокирки, дзвіночки, півники. Душа співає, коли малюю!

Великий вплив мали музейні зібрання Одеси, Києва та взагалі, де б я не був, завжди хочу потрапити до музею. Раніше я дивився на твори великих із захватом, як на роботу богів, тепер, щоб знайти щось нове, потрібне для мене. Художник - це завжди відкриття. Ось, наприклад, Осмьоркін. Скільки не заходжу до вашого музею, неначе б то все бачив, а кожного разу з’являється щось нове, така особливість живопису.

Майстерня - це не просто важлива, це основна складова для втілення творчих задумів, фактично тут проходить моє життя. Найкраще, щоб вона була біля вашого дому. Я свою майстерню облаштував сам і добудовував сам. Це - частина мене, місце, де я можу не лише вільно працювати, а й вільно дихати, відійти від складнощів життя. Мій сад - дерева, квіти також стали частиною майстерні».

Започаткований декілька років тому музейний арт-проєкт  «В майстерні художника» передбачає влаштування не звичайних персональних виставок художників, а таких, на яких презентуються твори, які яскраво відображають їх творчі пошуки, мистецькі експерименти, особисту художню лабораторію. Тож, експозицію нинішньої виставки «Живописні експромти Сергія Шаповалова» складають 38 живописних творів митця різних років, починаючи з 1969-го року, коли він був ще першокурсником художнього інституту, і до сьогодення, написані незадовго до виставки. Більшість з них експонуються вперше. А доповнюють експозицію виставки кольорові фото відомого фотографа члена Національної Спілки журналістів України Олександра Шулешка із серії «Майстерня Сергія Шаповалова».

Завітайте до художньо-меморіального музею Олександра Осмьоркіна і пориньте в сонячний, оптимістичний, живописний світ заслуженого художника України Сергія Шаповалова. Живописні експромти митця наповнюють позитивними емоціями та здіймають над буденністю, вселяючи віру в перемогу краси і мистецтва!

Віта Чернова, директор
художньо-меморіального
музею О.О.Осмьоркіна

Усі новини