Засідання координаційної ради: ключові питання гендерної рівності та допомоги постраждалим у Кропивницькому

П'ятниця, 19 липня 2024 10:46

У четвер, 19 липня, заступник міського голови Сергій Колодяжний разом із заступницею директора департаменту соціальної політики міської ради Оленою Костенко провів засідання координаційної ради з питань сім'ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству, торгівлі людьми.

Ключові теми — ознайомлення з Планом дій із забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків Кропивницької міської територіальної громади та проблемні питання у взаємодії всіх служб з надання допомоги постраждалим від домашнього насильства.

План дій, який виконком затвердив у березні поточного року, складається з низки маркерів із реалізації гендерної політики в громаді. Кожен такий розділ містить заходи для реалізації  місцевої політики та відповідальних виконавців, які співпрацюють між собою, а управління молоді та спорту визначено координатором цього процесу. Кожен член координаційної ради знайомий із цим Планом, адже вони були залучені до його розробки, це був тривалий і копіткий процес. Тому координаційна рада прийняла рішення повернутися до цього питання в кінці року, аби проаналізувати виконання Плану.

Детально обговорили учасники засідання і тему надання допомоги постраждалим від домашнього насильства різними службами, залученими до цієї роботи.

Високу ефективність демонструють мобільні бригади соціально-психологічної допомоги, одна з них — муніципальна, і дві — створення за сприяння Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні. Загалом інформаційно-просвітницька робота серед громади дає свої плоди і люди все частіше самі звертаються за допомогою, вони стали більш обізнаними, куди саме звертатися.

Як повідомила, начальниця відділу з організації надання соціальних послуг департаменту соціальної політики міської ради Вікторія Зубченко, за перше півріччя до поліції надійшло понад півтори тисячі звернень про випадки домашнього насильства, число підтверджених з них становить — 577.

Безпосередньо з постраждалими працюють в Кропивницькому міському центрі запобігання та протидії насильству. Директорка цієї установи Тетяна Крамаренко проінформувала про результати роботи від початку року. Вона нагадала, що навесні було створено муніципальну мобільну бригаду та повноцінно запрацював денний центр соціально-психологічної допомоги.  А от у притулку та кризовій кімнаті від початку року отримали допомогу 60 осіб, з них 32 дитини.  Була одна сімʼя ВПО, жінка з двома дітьми.

Тетяна Крамаренко наголосила, що всі питання фахівці Центру вирішують у режимі поточного часу. Наразі перед ними стоїть завдання посилити інформаційну кампанію про роботу установи.

Є певні юридичні колізії у спільній роботі з поліцією, адже за своїм положенням заклад не має права приймати осіб у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння. А як свідчить статистика випадки домашнього насильства найчастіше якраз і трапляються у стані зміненої свідомості. Колізія полягає в тому, що поліція не може не відреагувати і не привезти постраждалу особу до Центру, а в Центрі її не можуть прийняти в такому стані.

Кропивницький міський центр запобігання та протидії насильству може надавати свої послуги й жителям інших громад області, для цього зацікавлена місцева влада має укласти відповідні угоди із установою.

Усі новини