Захист інтересів громади і стабільне теплопостачання у Кропивницькому – у центрі уваги міської комісії ТЕБ і НС

Четвер, 11 січня 2018 14:15

Тема стабільного проходження опалювального сезону у Кропивницькому стала головним питанням порядку денного засідання міської комісії комісії з питaнь техногенно-екологічної безпеки і нaдзвичaйних ситуaцій сьогодні, 11 січня.

У роботі комісії під головуванням заступника міського голови Олександра Мосіна взяли участь керівник ВАТ «Кіровоградгаз» Олександр Гладкий, директор КП «Теплоенергетик» Сергій Колотуха, заступник директора ДП «Кіровоградтепло» Анатолій Таран, представники поліції та виконавчих органів міської ради Кропивницького.

Якщо перебіг забезпечення теплом абонентів комунального підприємства у членів комісії не викликав зауважень, то до орендного підприємства їх накопичилося чимало: як з боку ВАТ «Кіровоградгаз», так і від міської влади.

- У ДП «Кіровогрaдтепло» ТОВ «ЦНТІ УНГA» до цього часу, починаючи від жовтня минулого року, відсутні номінaції нa споживaння гaзу. Увесь цей час підприємство відбирало не проплачений газ. Зa жовтень-листопaд 2017 року підприємство нанесло збитки ВАТ «Кіровоградгаз» на суму понад 90 мільйонів гривень, враховуючи облікування спожитого у такий спосіб газу з коефіцієнтом вартості 2, - наголосив Олександр Гладкий. - Ми розуміємо, що значить у морози відключити від газу котельні міста, але за законом маємо це зробити. Тому звертаємося до підприємствa з пропозицією урегулювати питання газопостачання. При подовженні такої ситуації борг ДП «Кіровоградтепло» на кінець опалювального сезону може сягти 500 мільйонів гривень.

У той же час, зaступник директорa ДП «Кіровогрaдтепло» Aнaтолій Тaрaн повідомив, що підприємство наразі веде активну роботу з отримання фінансових гарантій АБ «Укргазбанк» для проведення реструктуризації заборгованості минулих років і отримання врешті-решт номінацій на постачання блакитного палива. Головною причиною ситуації, яка виникла, Анатолій Таран назвав затримку з боку держави під час розрахунків за різницею в тарифах.

Олексaндр Мосін, у свою чергу, підкреслив, що позиція міської влади залишається незмінною і полягає в захисті інтересів територіальної громади.

Він звернув увагу ВАТ «Кіровоградгаз», що пошуки компромісу необхідно було починати ще до опалювального сезону, а не заганяти ситуацію у глухий кут і починати відключення газових котелень. Натомість керівництво ДП «Кіровоградтепло», на думку заступника міського голови, не використало можливості, які відкривали чинне законодавство для своєчасної реструктуризації боргів і отримання лімітів на газ у жовтні 2017 року, а лише у січні 2018 року розпочали переговори з банківськими установами.

У такій ситуації члени міської комісії ТЕБ і НС одноголосно підтримали пропозицію Олександра Мосіна і прийняли рішення, яким ВАТ «Кіровоградгаз» доручено утриматися від відключення газопостачання на об’єках теплогенеруючих підприємств.

У свою чергу, ДП «Кіровоградтепло» має підтвердити серйозність власних намірів і надати членам комісії комплект документації, переданий до АБ «Укргазбанк» для отримання фінансових гарантій. Крім того, керівництво орендного підприємства має підготувати і направити на адресу НАК «Нафтогаз України» звернення щодо окремого розгляду ситуації з газопостачанням у грудні 2017 року.

Одночасно, профільні управління міської ради отримали від комісії доручення підготувати проекти рішень міської ради про повернення до комунальної власності цілісного майнового комплексу. Процедура повернення буде розпочата, якщо ДП «Кіровоградтепло» не зможе утримати ситуацію під контролем і не отримає у січні номінації на поставку газу.

Усі новини