«З Вірою в Життя!»: народний художник України Михайло Надєждін запрошує на персональну виставку

Середа, 18 травня 2022 09:36

Художньо-меморіальний музей Олександра Осмьоркіна презентує віртуальну персональну виставку живописних та графічних творів відомого митця народного художника України Михайла Надєждіна «З Вірою в Життя!». В час війни, жорстокої агресії російської федерації проти України, ця виставка під такою знаковою назвою є особливо актуальною, переконливо символізуючи утвердження перемоги сили життя і добра над злом, любові над ненавистю, народження над смертю. Презентація персональної виставки організована з нагоди дня народження митця, повідомила директорка художньо-меморіального музею Віта Чернова.

- Цей віртуальний вернісаж відбувається в Міжнародний день музеїв 18 травня, адже саме в цей день Михайло Володимирович Надєждін народився 1935 року на Сумщині. По закінченні Дніпропетровського державного художнього училища у 1962 році через деякий час переїхав у місто Кіровоград, нині Кропивницький. Працював викладачем дитячої художньої школи, художником-оформлювачем та головним художником Кіровоградських художньо-виробничих майстерень Художнього Фонду УРСР. Багато років очолював Кіровоградську обласну організацію Національної Спілки художників України. Вів активну громадську діяльність, був депутатом Кіровоградської обласної ради, - розповідає про відомого художника Віта Чернова. - Але головним у його житті є мистецтво. Михайло Володимирович Надєждін –заслужений діяч мистецтв України, народний художник України, перший лауреат обласної премії в сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна в номінації «Новітні спрямування». Учасник численних всеукраїнських, міжнародних та зарубіжних виставок. Персональні виставки та виставки творів родини Надєждіних – народного художника України Михайла Надєждіна та його сина заслуженого художника України Андрія Надєждіна і доньки члена Національної Спілки художників України Оксани Журавель (Надєждіної) неодноразово експонувалися не лише в музеях в Кропивницькому, а й в Києві в Центральному будинку художника Національної Спілки художників України, в Черкаському обласному краєзнавчому музеї, в Сумській міській галереї, Музеї українського живопису в Дніпрі. Твори митця є в зібраннях Національного художнього музею України, Дирекції виставок Міністерства культури та інформаційної політики України, провідних художніх музеїв, а також в приватних колекціях в Україні та за кордоном.

Експозицію нинішньої виставки складають шістдесят живописних та графічних творів з авторської колекції Михайла Надєждіна, серед яких і ті, які, на жаль, не збереглися, а їх зображення існує лише у фоторепродукціях, та з фондів музеїв, які яскраво відображають творчі пошуки митця, починаючи від 1960-х років до сучасності, наочно демонструють рух його мистецької думки, філософські погляди на розуміння краси, гармонії, сили творчої енергії та місце людини-творця в природному середовищі, що постійно розвивається, незважаючи на трагічні події екологічних катаклізмів і війн. Головною темою виставки є жіночий образ – коханої і берегині родинного вогнища, безумовного символу краси, носія невичерпної космічної енергії, особистості, яка не лише може народжувати нове життя, а й силою любові спонукати до творчості, руху мистецтва на шляху висвітлення вічної теми відносин між чоловіком та жінкою, як однієї з основоположних в розумінні природи людини та розвитку всесвіту. Численні інтерпретації художника на цю тему мають універсальний характер, часто набуваючи дивовижних форм, в яких реалістичний світогляд і споконвічний символізм з’єднуються в єдиний нерозривний клубок колірних та графічних хитросплетінь яскравої емоційного виразності. Незмінною моделлю жіночих образів у творчих роботах митця завжди була його художника Віра. Її зображення можна зустріти не лише в численних портретах, а й у сюжетно-філософських композиціях. Органічним доповненням виставки є світлини з родинного альбому художника. З виставкою можна ознайомитися на музейному вебсайті в розділі «Вибрані виставки» http://osmerkinmuseum.kr.ua/ex/avt190_u.html

Щиро вітаємо Михайла Володимировича Надєждіна з днем народження! Дякуємо за Вашу творчість, яка презентує світогляд українського народу, його силу і мужність!

Усі новини