Якісна профільна освіта – кожній дитині: у Кропивницькому триває освітня реформа

Четвер, 25 лютого 2021 11:04

В Україні продовжується освітня  реформа, яка передбачає реорганізацію шкіл та їхню структуризація і спеціалізацію. Із цими процесами пов’язана і ліквідація у деяких закладах освіти Кропивницького   старших класів.

Прояснила ситуацію начальниця управління освіти міської ради Лариса Костенко під час брифінгу сьогодні,  25 лютого.

За її словами, до 2024 року школи, що матимуть не менше чотирьох десятих класів, можуть отримати статус профільного ліцею за відповідним тематичним спрямуванням. Проте кількість таких класів може бути зменшена  і до двох.

У Кропивницькому ж, не чекаючи рішень урядовців, реформувати освітню галузь взялися ще 5 років тому, реалізацією проєкту «Якісна профільна освіта – кожній дитині».

- Ми розуміли, що дуже важливо допомогти старшокласникам у виборі профільності навчання, активно проводили профорієнтацію, - пояснила Лариса Костенко. – Не всі хочуть отримувати вищу освіту, тому важливо було пояснити дітям, як вони можуть отримати робітничу професію. Тим більше зараз в ПТУ та училищах досить непогані стипендії.

В обласному центрі старші класи почали відкривати лише там, де створена потужна навчальна база. Від 01 вересня 2021 року із 40 шкіл Кропивницького - 23 набиратимуть учнів у десяті класи.

У Кропивницькому на перше вересня 2021-го року мережа закладів середньої освіти орієнтовно  буде наступною:

Початкова освіта (із 1 по 4 класи) – одна школа: ЗОШ І ступеня № 37

Базова освіта (із 1 по 9 класи) -  12 закладів:

ЗШ №2; Гімназія імені Олени Журливої; Гімназія імені Олександра Пушкіна; Завадівська гімназія; Лелеківська гімназія; Козацька гімназія; Балашівська гімназія; Гірнича гімназія;  Новомиколаївська гімназія; Кущівська гімназія; НВО №24; НВО №33.

Повна базова освіта (із 1 по 11 класи) – 20 шкіл:

ЗШ №№ 4,14; НВК №№ 26,34; Кіровоградський колегіум; НВО – гімназія ім. Т. Г Шевченка; школи №№ 6, 8, 16, 17, 19, 20, 25, 31, 32, 35; ліцей «Вікторія – П»; ліцей «Сокіл»; ліцей «Мрія»; ліцей «Науковий».

Одна школа – НВО №1 матиме перехідний період – 2021 рік. У вересні в закладі освіти ще навчатимуться одинадцятикласники, але десяті класи вже не набиратимуться. Таким чином НВО №1 отримає статус школи базової освіти з дев’ятирічним циклом навчання у 2022 році.

Повна загальна середня освіта ( із 5 по 11 класи) – 3 заклади: ЗШ №10; Гімназія №9; Гімназія новітніх технологій.

Повна ЗСО ( із 7 по 12 клас) – один заклад: вечірня загальноосвітня школа № 38

Функціонуватимуть на території Кропивницького і  спеціальні заклади освіти: КЗ «Спецшкола №1» та КЗ "Кропивницький навчально - реабілітаційний центр міської ради міста Кропивницького". 

 

Усі новини