Яблука з матусівського саду: у Кропивницькому музеї Карпенка-Карого згадували Віктора Погрібного

Понеділок, 25 вересня 2023 14:56

У Кропивницькому літературно-меморіальному музеї І.К. Карпенка-Карого презентували книги «Яблука з матусівського саду». Видання містить спогади та статті про письменника, журналіста і громадського діяча Віктора Погрібного. Збірку підготувало обласне літературне об’єднання «Степ», яке Віктор Олексійович очолював 48 років. Книга під загальною редакцією Ольги Полевіної побачила світ цього літа у кропивницькому видавництві «Імекс-ЛТД». Автори текстів – О. Полевіна, П. Перебийніс, М. Слабошпицький, М. Жулинський, О. Архангельський, Л. Ніколаєвська, Т. Микитась, Н. Фесенко, Н. Даниленко, О. Погрібна.

Музей не випадково обрав датою презентації 22 вересня, адже на третю декаду місяця припадає кілька подій, пов’язаних з театром: свято театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти», 178-річчя від дня народження видатного українського драматурга І.К. Карпенка-Карого (Тобілевича) і 28-й день народження літературно-меморіального музею, відкритого у міському будинку Тобілевичів.

Літературний профіль музею зумовив збір і вивчення матеріалів про письменників-земляків, яскравим представником яких є Віктор Погрібний. До театрального напрямку роботи належить вивчення діяльності Віктора Олексійовича як засновника Музейно-природничого заповідника «Тобілевичі» в селі Арсенівка, де Іван Карпенко-Карий народився. Про це нагадала директорка музею Лариса Хосяінова, вітаючи гостей міської садиби Тобілевичів. На її думку, подвижницька праця Погрібного з відродження малої батьківщини Івана Карповича подібна відродженню Хутора Надія Андрієм Юровичем Тобілевичем.

Про нову книгу говорили, зручно розмістившись у саду, – так, як це було за часів корифеїв. Сучасна техніка допомогла побачити і почути самого Віктора Погрібного. Відеозапис звернення до учасників літоб’єднання з нагоди 70-річчя «Степу» зворушив присутніх.

Ольга Погрібна, донька письменника, поділилася враженнями від нової книги. Присутні почули спогади про батька та улюблені рядки з його поезій. Пані Ольга передала до музейних фондів автограф вірша Віктора Погрібного.

Голова Кіровоградської обласної організації Національної спілки письменників України Надія Гармазій згадала, як у студентські роки, навчаючись у педагогічному виші, досліджувала літературні сторінки «Стежина» газети «Кіровоградська правда», якими В. Погрібний опікувався. З нагоди дня народження вона подарувала музею новий довідник НСПУ, у якому один із розділів присвячений обласній організації.

Ольга Полевіна, нинішня очільниця літературного об’єднання «Степ» імені В. Погрібного, розповіла про творчу взаємодію зі своїм літературним наставником, ідею створення книги, а також етапи її втілення в життя. Дарунком господарям від «степівчан» стала нова книга «Вічності торкнутися крилом» письменниці-ювілярки Валентини Кондратенко-Процун.

Ніна Даниленко, одна з авторок презентованої збірки, певний час як журналістка співпрацювала з колишнім очільником «Степу» в газеті «Кіровоградська правда». З творчим доробком колеги ознайомилися значно пізніше і стала відданою шанувальницею його прози.

Гості зустрічі – голова Кіровоградської обласної організації Національної спілки журналістів Петро Мельник та відомий краєзнавець Федір Шепель також приєдналися до спогадів про Віктора Погрібного.

Радіємо, що добре слово про достойну людину, справжнього патріота, творця і охоронця української культури збережеться у книзі «Яблука з матусівського саду».

Усі новини

Писанка – символ життя
П'ятниця, 3 травня 2024 14:28