Володимир Панченко – Почесний громадянин Кропивницького у 2019 році!

Субота, 21 вересня 2019 15:51

Високе звання Почесного громадянина Кропивницького у 2019 році присвоєно талановитому літературознавцю, науковцю, видатному громадському діячеві Володимиру Панченку.

Атрибути Почесного громадянина міста вручали міський голова Андрій Райкович і секретар міської ради Андрій Табалов. На жаль нині Володимир Панченко тяжко хворий, тому відзнаки приймала його родина – дружина, донька, син та онуки.

Звання Почесного громадянина було засноване 155 років тому. Відтоді це високе визнання отримали багато достойників, які своєю сумлінною працею, ратними подвигами на полі бою, талантом і творчим пошуком чесно служили і продовжують успішно трудитися задля процвітання рідного міста.

Цього року високе звання отримав автор багатьох книг, професор Києво – Могилянської академії,  Народний депутат України легендарного І скликання Володимир Панченко. Він був посланцем від нашого міста серед тих, хто голосував за Акт проголошення незалежності України.

35 років Володимир Євгенович не пориває свого життя з Кропивницьким. Володимир Панченко чи не перший, хто фактично відкрив Україні Володимира Винниченка. Громадськість пам’ятає, як до обласного краєзнавчого музею з французького Мужена приїхав кабінет прем’єра Української Народної республіки. Без Панченка цього б не сталося. І музей Карпенка – Карого було відкрито за його ініціативи.

Проте одна із найяскравіших, найвагоміших сторінок життя Володимира Панченка – робота на кафедрі української літератури тодішнього педінституту, створення гімназії імені Тараса Шевченка, десятки проведених просвітницьких телестудій на обласному телебаченні.

Володимир Панченко виховав не одне покоління вчителів української мови і літератури. Він створив справжній колектив викладачів-науковців, чий творчий доробок міг впевнено посперечатись з цілими академічними інститутами.

Без Володимира Панченка важко уявити газету «Народне слово», бібліотеку імені Чижевського, художній музей, бібліотеку Бойченка. Без його емоційного, світлого, але фундаментального слова сучасники значно менше знали б не лише про Винниченка, а й про Маланюка, Чикаленка, Яновського, Тобілевича і Кропивницького.

Володимир Панченко не просто змінив культурний і духовний простір нашого краю, він облагородив його. У своєму «Сонячному годиннику» він написав : «Україна – розгорнута книга і якщо вміти її читати, то кращого підручника з історії й придумати важко». Він називає себе пілігримом, романтичним мандрівником. А кропивничани щиро вдячні йому, доктору філології, який стояв біля витоків відновлення нашої незалежності, який є інтелектуальною елітою нації, за величний урок любові до України.

Усі новини