«Володимир Федоров: художник і час»: художньо-меморіальний музей О. Осмьоркіна запрошує на відкриття виставки

Четвер, 6 лютого 2020 19:48

У п’ятницю, 07 лютого, о 13.00 в художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна відбудеться відкриття тематичної художньої виставки «Володимир Федоров: художник і час» до 100-річчя з дня народження митця.

Експозицію виставки складають живописні та графічні твори відомого художника-земляка Володимира Олександровича Федорова з музейної колекції «Сучасне українське образотворче мистецтво», а також унікальні оригінальні фотознімки та документи художника, передані до музею у свій час його вдовою Ніною Георгіївною Федоровою.

Федоров Володимир Олександрович (07.02.1920 – 25.08.1986) народився в Єлисаветграді (нині Кропивницькому). У 1940 році закінчив Одеське художнє училище. Учасник Другої світової війни, нагороджений орденами та медалями. З 1978 року член Спілки художників СРСР. Був активним учасником всесоюзних, республіканських та обласних художніх виставок. Творчий доробок митця складає понад тисячу живописних та графічних творів, які зберігаються у Кіровоградському обласному художньому музеї, художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна, музеї музичної культури ім. К.Шимановського, літературно-меморіальному музеї І.К.Карпенка-Карого та приватних колекціях.

На ювілейній виставці представлено понад 40 етюдних творів художника різних років. Це - численні пейзажі, в тому числі й начерк олівцем з фронтового блокноту 1944 року, краєвиди рідного міста, квіткові натюрморти, автопортрети та портрети рідних людей - матері, бабусі, дружини, написані в 1950-і роки. Цікавою в мистецтвознавчому та історичному плані  є портретна галерея радянської молоді середини 1970-х років, виконана в техніці акварелі, яка показово відтворює час, в якому жив і творив художник, оспівуючи красу і велич мирного життя з любов’ю до рідного краю та вірою в світле майбутнє прийдешніх поколінь.

Усі новини