Віктор Луценко: амброзія – серйозний супротивник і протистояти йому необхідно об’єднаними зусиллями

Середа, 3 жовтня 2018 15:35

У Кропивницькому працюють над створенням програми боротьби з амброзією Про це сьогодні, 03 жовтня, під час щомісячного семінару голів квартальних комітетів Подільського району повідомив керівник комунального підприємства “Благоустрій” Віктор Луценко.

- Ні для кого не секрет, що одним із ворогів здоров’я людини та місцевості загалом є амброзія. Тому міським головою Кропивницького було ініційоване питання розробки першої у місті комплексної програми боротьби з цією алергенною рослиною, - відзначив Віктор Луценко. - Для розробки цієї програми необхідно зібрати інформацію про основні місця локалізації амброзії на території обласного центру. У вирішенні цього питання ми розраховуємо на допомогу голів квартальних комітетів та керівників ЖЕО, які володіють такими даними.

КП “Благоустрій” обслуговує територію міста площею 120 гектар, яку працівники підприємства знають досконало: інтенсивність розростання карантинної рослини, масштаби, локалізація. Та фізично фахівці не в змозі охопити, вивчити і промоніторити наявність амброзії на території всього приватного сектору, де органом самоорганізації населення є квартальні комітети. Саме тому Віктор Луценко звернувся до голів квартальних комітетів з пропозицією співпраці.

- Щоб збалансувати програму, нам потрібно знати локації розростання амброзії, а ви як ніхто інший володієте цією інформацією. Тому пропоную адреси таких місць подавати до районної ради, а ми потім ці дані візьмемо в роботу, - звернувся до учасників семінару керівник комунального підприємства. - Можна знищити амброзію по вулиці, але якщо вона буде у дворі 2-3-х приватних домоволодінь, які не мають власника, і до яких немає доступу - ефект знищення на вулиці буде знівельовано. Пилок все одно розповсюджуватиметься містом. Тому нам треба спільно подумати, як ефективно вирішувати такі питання.

Віктор Луценко також звернув увагу, що на підприємстві розглядається і такий напрям роботи, як залучення певних категорій населення до ручного видалення карантинної рослини разом з кореневою системою. Такий метод є найдієвішим, оскільки після скошування амброзія розростається вдвічі більша.

- У 2019 році ми плануємо запровадити цілу систему і залучити до такої роботи осіб, що з тих чи інших причин не працевлаштовані, або людей пенсійного віку, які б погодились механічним способом видаляти амброзію на своїх вулицях, кварталах, - зазначив Віктор Луценко. - Планується розробити певний механізм контролю і обліку цих рослин, а також фінансового стимулювання за їх видалення.

Керівник КП “Благоустрій” підкреслив, що саме завдяки співпраці підприємства з головами квартальних комітетів програма боротьби з амброзією може стати не просто ідеєю на папері, а дійсно дієвою.

Усі новини