«Веселівське родовище» у Кропивницькому зроблять безпечним

Четвер, 19 листопада 2020 15:53

Сьогодні, 19 листопада, у міській раді Кропивницького відбулася перша міжнародна онлайн нарада з питання реабілітації майданчика захоронення відходів дезактивації “Веселівське родовище”.

Від міської влади в обговоренні актуальної для громади проблеми взяли участь секретар міської ради Андрій Табалов, т.в.о заступника міського голови Сергій Колодяжний та начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Сергій Коваленко. Партнерами міста виступили провідні спеціалісти  Швеції і Норвегії, фахівці Державного агентства України з управління зоною відчуження, Державної інспекції ядерного регулювання України та ДСП “Радон”.

Андрій Табалов ознайомив учасників конференції з історією проблемної ситуації. Зона захоронення радіоактивних відходів була утворена ще 22 листопада 1988 року. Тут зберігаються 224 контейнери з рівнем радіації до 300 мкР. Три року тому невідомі особи з допомогою екскаватора почали його розкопки. Міська влада незаконні роботи припинила. Того ж дня було здійснене радіаційне обстеження території: до робіт терміново залучили фахівців ДП “Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки”

- До сьогоднішнього дня міська рада проводила роботу з пошуку джерел фінансування, щоб привести територію в безпечний стан, - повідомив Андрій Табалов. - Звернення до Кабміну не дало результату, а потенційні інвестори бояться тут працювати. Ми до цього часу не отримали навіть наукових рекомендацій для прийняття вірного технологічного рішення про поводження з аварійними радіоактивними відходами. А такі рішення мали б бути, згідно з протоколами робочих нарад.

Варіант, як бути з родовищем, запропонував представник AFRY Group, Швеція Родольфо Авіла. Він запропонував проєкт реабілітації “Веселівського родовища”. Розрахована програма на два роки реалізації. Протягом першого - збиратимуть інформацію, оцінюватимуть ризики, розроблятимуть програму моніторингу, виконають попередній аналіз варіантів реабілітації. Другий рік роботи займе вибір оптимального варіанту реабілітації і розробка технічного рішення.

- Мета цього проєкту - зробити родовище радіологічно безпечним, - повідомив Родольфо Авіла. - Поточний його стан не відповідає національним і міжнародним стандартам безпеки для зберігання та захоронення радіоактивних відходів. Ми розуміємо, що міській владі Кропивницького не вистачає ресурсів, необхідних для виконання такої роботи, тому й пропонуємо співпрацю.

 На реалізацію потрібного громаді проєкту міська влада Кропивницького дала згоду. Результатом домовленостей під час наради стане підписання угоди між сторонами співпраці і реалізація проєкту стартує. За його виконання візьмуться вже в перші місяці 2021 року. Розпочнуть  зі збору та обробки необхідної інформації.

Усі новини