Успішні стартапи у Кропивницькому: власним досвідом з підприємцями ділилася експертка - новаторка Тетяна Луцик-Дубова

Понеділок, 12 лютого 2024 17:29

Власним досвідом, успіхом, факапами, цифрами та своїм баченням розвитку стартап-екосистеми в Україні щедро поділилася успішна підприємиця-новаторка Тетяна Луцик-Дубова в Кропивницькому Центрі підтримки підприємництва у п’ятницю, 09 лютого.

Від початку заснування першої кулінарної школи в Кропивницькому TataMoon пройшло не так багато часу. Проте Тетяна Луцик – Дубова встигла з «нуля» вивести цей стартап в рентабельність і вигідно продати.

Амбіції стартапів не стають меншими і підприємиця наразі є  власницею магазину для кондитера в Кропивницькому «Smakotti», засновницею консалтингової  агенції «Мій бухгалтер», яка  працюватиме на дві країни.

Такі масштаби потребують дійсно серйозних операційних змін, підбору команди, побудови комьюніті як для В2С так і для В2В продукту.

Ось, деякі ключові рекомендації від Тетяни Луцик-Дубової:

Ви і ваші рідні - це не ринок споживання вашого продукту/послуги. Тестуйте і досліджуйте (трекайте поведінку клієнтів в instagram).

Рахуйте реально та об'єктивно. Треба мати або багато грошей на спеціалістів, або ви маєте стати спеціалістом в багатьох професіях.

Маєте зрозуміти що саме Вам приносить задоволення - підприємництво чи якийсь певний процес. Саме після такого аналізу будувати свою позицію у бізнесі.

Підприємець має швидко вчитися, перелаштовуватися та адаптовуватися. Якщо змінився ринок - закривайте бізнес та інтегруйтеся (і краще зробіть це раніше за конкурентів).

Бізнес це завжди про хороше і погане. Не буде так, що на 100% у вас все буде класно. Бізнес це не легко – це тяжко і вельми відповідально.

Створюйте такий бізнес, який може деякий час працювати без вашого прямого впливу.

Стартап – це комерційний проєкт у якого є ідея і не має грошей. На початковому етапі подумайте, чи стали б ви інвестором у свій проєкт. Якщо ні – шукайте нову ідею.  Ідея для стартапу завжди має бути підкріплена досвідом та експертизою. Стартова точка фаундера - це не ідея, а те, що відбувається до неї.

Експертка рекомендує різноманітні джерела фінансування стартапу:

Державне грантове фінансування;

Європейські гранти;

Інвестори;

Кредитування (пріоритетно державні програми).

Кредит для бізнесу – нормально,  якщо він дає бізнесу перевагу, яку можна буде перетворити на додатковий прибуток.

І наостанок слова професіоналки, яка точно знає цю кухню: «Якщо добросовісно працювати 24/7 то  в кінці якось зростеться, можливо не так як ви планували спочатку, але результат точно буде. У бізнесі, як і в житті, будьте людьми, входьте в ситуацію своїх робітників».

Усі новини